Pentě stoupl čistý zisk. Plánuje otevřít nový fond

Investiční skupině Penta loni meziročně stoupl čistý zisk o půl miliardy na 12,1 miliardy korun. Je to po roce 2021 nejlepší výsledek firmy od jejího založení v roce 1994. Aktiva firem v portfoliu skupiny stoupla o 17 miliard na téměř 360 miliard korun. Penta to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Penta uvedla, že v zájmu svého dalšího růstu plánuje otevření historicky prvního fondu pro kvalifikované investory. V současnosti provádí přípravné kroky, podrobnosti o struktuře fondu oznámí v druhé polovině tohoto roku.

Investice Penty dosáhly v roce 2023 rekordních 21,6 miliardy Kč. "Dlouhodobě dosahujeme návratnosti kapitáłu kolem 15 procent. Dr. Max expanduje v Itálii i na dalších trzích. Rozsáhlé akvizice pozemků nám umožňují měnit Prahu i Bratislavu v moderní metropole. Otevřeli jsme bez nadsázky nejlepší nemocnici ve střední Evropě. A mně osobně dělá největší radost Masaryčka,” shrnul loňský rok spoluzakladatel skupiny Penta Marek Dospiva.

Na zisku skupiny se podle něj v roce 2023 nejvíce podílel řetězec lékáren Dr. Max, síť nemocnic Penta Hospitals, Primabanka a Privatbanka a také developerské projekty. Fortuna Entertainment Group, která rovněž přispěla významným dílem, zahájila proces zhodnocení všech strategických možností na podporu svého dalšího růstu a vytváření dlouhodobé hodnoty. Jeho výsledkem může být i vstup nového strategického partnera, dodal.

Penta Real Estate i přes výrazné ochlazení trhu loni potvrdila pozici lídra v komerčním developmentu i v prémiovém a luxusním bydlení, prodala nejvíce bytů ve své historii. Dalších 1135 bytů má nyní ve výstavbě, a to projekty Nuselský pivovar, Nová Waltrovka, Waltrovka Pod Vidoulí, Victoria Palace, Rezidence Juliska, Bory Bývanie a Pri Mýte. Vedle toho v roce 2023 dokončila dva vlajkové projekty - kancelářskou budovu Masaryčka v Praze a nemocnice Bory v Bratislavě.

V průběhu roku 2023 Penta Real Estate získala do svého portfolia množství nových pozemků pro budoucí výstavbu v širším centru Prahy a Bratislavy. Jde o 215.000 metrů čtverečních pozemků o hrubé podlažní ploše 414.000 metrů čtverečních. Celková aktiva Penta Real Estate nyní dosahují více než 35 miliard Kč.

Primabanka a Privatbanka dosáhly v roce 2023 výsledků, které významně přispěly k ziskovosti skupiny. Zavedení speciální bankovní daně účinné od letošního roku však bude mít podle Dospivy negativní dopad na výkonnost slovenských bank do budoucna.

Výsledky v roce 2023 naopak negativně ovlivnila společnost Slovalco. Ta byla historicky významným přispěvatelem k ziskovosti skupiny. Slovalco muselo v loňském roce zastavit svou primární výrobu. Vysoké ceny energií v kombinaci s nečinností slovenské vlády, která neupravila systém kompenzací pro energeticky náročný průmysl, vedly podle Penty k úplnému zastavení výroby hliníku na Slovensku.

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 40.000 lidí. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě.