Po Home Creditu a ČKD Blansko se chce na Filipínách prosadit i Zetor

Výroba traktorů Zetor

Výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
21
Fotogalerie

Filipínská ekonomika má do roku 2028 patřit, podle odhadů ekonomického společenství ASEAN, do třicítky světově největších. Tohoto růstového trendu se snaží využít i české podniky. Jejich vývoz na Filipíny loni přesáhl dvě miliardy korun. Za uplynulých patnáct let se objem exportu zdvacetinásobil.

Filipínská ekonomika zažívá největší hospodářský rozvoj od padesátých let minulého století. Na rostoucí poptávku v odvětví zemědělství zareagoval i brněnský Zetor. Jeho indická pobočka začala spolupracovat s s filipínskou firmou JVF Commercial. 

Té bude dodávat minimálně čtyři roky dodávat silné traktory řady Proxima a Frontera. „Filipínští farmáři využívají i silné traktory s výkonem nad sto koní, což je pro jihovýchodní Asii netypické. Ročně se zde prodá zhruba 5000 traktorů a ty silnější (nad sto koní) mají třetinový podíl,“ uvedl k rozložení trhu Robert Harman, šéf Zetor India.

Filipínský partner JVF se zatím věnoval na čtyřech největších ostrovech Filipín prodeji stavebních strojů a brněnský Zetor si vybral na expanzi v prodeji agrární techniky. Na Filipínách není Zetor úplným nováčkem. V devadesátých letech sem již vyvážel, ale v rámci kooperace pod značkou John Deere 2000-2040.  

Jak šel čas v Zetoru? Podívejte se na video:

Video placeholde
Jak šel čas v Zetoru • ZETOR TRACTORS a.s.

Mezi největší úspěchy českých podniků na filipínách patří investistice Home Creditu, který zde má své pobočky od roku 2013. Další firmou, která se v ostrovní zemi prosadila, je ČKD Blansko Small Hydro. Ta staví malé vodní elektrárny na ostrovech Mindanao, Luzon a Panay. Na Filipínách podnik uskutečnili tři projekty na klíč.

Zatím poslední dodávkou jsou turbíny za 4,5 milionu eur. „V současné době máme rozpracované další projekty, ale z důvodu podepsané dohody o mlčenlivosti o nic můžeme  hovořit nejdříve koncem roku,“ uvedl ředitel firmy Petr Klingl.