Policie stíhá dva lidi z kauzy Xixoio, měli podvést skoro tři tisíce lidí

Richard Watzke na YouTube vysvětloval principy fungování Xixoio. Kryptokomunitu tím moc nepřesvědčil.

Richard Watzke na YouTube vysvětloval principy fungování Xixoio. Kryptokomunitu tím moc nepřesvědčil. Zdroj: Xixoio_Europe

Policie zahájila v kauze investiční společnosti Xixoio stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila policie na nejméně 353 milionů korun, eviduje 2931 poškozených zákazníků. Obviněným hrozí až deset let vězení, oznámil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Při razii loni v listopadu zadrželi policisté zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera. Protimafiánský útvar jim při razii zajistil majetek v hodnotě 50 milionů korun.

NCOZ nyní jména obviněných nesdělila, podle Ibeheje jsou oba stíháni na svobodě.

Vyšetřovatelé tvrdí, že obvinění nabízeli pod nepravdivou legendou zhodnocení úspor zákazníků v podobě investic do „ekosystému XIXOIO“. Investory dle policie nepravdivě informovali o průběhu a výsledcích projektu.

„Takto vylákané finanční prostředky byly podle našich zjištění použity zejména na nákladný provoz společnosti, provize a pro osobní spotřebu obviněných osob,“ popsal Ibehej. 

Xixoio se už dříve hájila tím, že policie nepochopila její byznys model ani princip jejího podnikání. Xixoio slibovala zájemcům možnost investovat do firem prostřednictvím digitálních aktiv, takzvaných tokenů. Lidé díky zakoupení tokenů měli získat nárok na podíl ze zisků společností, do kterých investovali.

Před podnikáním Xixoio již před dvěma lety varovala Česká národní banka, upozorňovala na to, že investoři při nákupu tokenů nejsou chráněni jako v případě využití regulovaných finančních služeb.

Společnost Xixoio se podílela na financování několika firem. Ty později pro e15 uvedly, že pokud bude potřeba vybrané peníze od drobných investorů vrátit, učiní tak.

Watzke není jediný akcionářem firmy. Britská mateřská společnost, pojmenovaná rovněž Xixoio, má přes sto dalších podílníků, mezi kterými jsou například lidé, kteří jsou spojení s projektem vývoje baterií HE3DA.

S Xixoio v minulosti spolupracoval i známý investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra. Xixoio veřejně obhajoval a plánoval s její pomocí vydat kryptomince jménem svého technologického startupu SimpleCell. Později se Vávra od Xixoio distancoval a tvrdil, že byl pouze jejím zákazníkem.