KAUZA XIXOIO: Co se v týdnu odehrálo ve firmě, do které vtrhla protimafiánská policie?

Richard Watzke Xixoio

Richard Watzke Xixoio Zdroj: xixoio

Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají kritiku, že firma Xixoio provádí podvodné praktiky.
Nový tokenizační projekt má přispět k digitalizaci České republiky a pomoci domácnostem ušetřit za elektřinu. Na snímku zakladatel Xixoia Richard Watzke.
Investor Radovan Vávra spojuje síly s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio.
Richard Watzke v pozadí Xixoio
Richard Watzke Xixoio
6
Fotogalerie

Do sídla technologické společnosti Xixoio v Praze 8 dorazila tento týden policie. Představitelé firmy Richard Watzke a Henry Ertner se ocitli v cele předběžného zadržení s návrhem na vazbu. Policisté jim zabavili majetek a vyšetřují společnost z podvodu. Na Twitteru následně propukla ostrá kritika investora Radovana Vávry, který s podezřelou firmou spolupracoval. Podívejte se, co vše jsme tento týden o kauze psali.

Protimafiánská policie prohledává kanceláře Xixoio, zadržela dva představitele firmy

Do sídla technologické společnosti Xixoio, které se nachází na Praze 8, dorazila policie. Podle týdeníku Euro jsou představitelé firmy Richard Watzke a Henry Ertner v cele předběžného zadržení s návrhem na vazbu. Policisté prohledávají kanceláře, píše server Seznam Zprávy. Firma nabízí investice do digitálních tokenů. „Byl jsem jen klient,“ odpověděl na dotaz deníku E15 Radovan Vávra, který s Xixoio jednu dobu spolupracoval.

Peníze vrátíme. Firmy prodávající tokeny přes kryptoplatformu Xixoio uklidňují investory

Peníze investorům vrátíme, pokud to budou buď oni sami, či okolnosti vyžadovat, odpověděly na dotaz deníku E15 firmy, které prostřednictvím kryptoměnové společnosti Xixoio prodávaly veřejnosti virtuální tokeny. Před nákupem tokenů v minulosti varovala Česká národní banka. Podle názoru jedné z oslovených firem jsou potíže firmy Xixoio s policií cílenou akcí ze strany konkurence.

Top manažer PPF či baterioví mágové. Akcionářů Xixoio je přes sto, Watzke postupně ustupoval

O Xixoio se v průběhu let otřela celá řada známých jmen figurujících v roli akcionářů její britské mateřské firmy. Stejnojmenná firma Xixoio registrovaná na londýnské hromadné adrese, na které sídlí dalších 2918 společností, měla podle posledních údajů k polovině října kromě majoritního vlastníka Richarda Watzkeho ještě 134 akcionářů. Informace o akcionářské struktuře mateřské společnosti jsou veřejně dostupné v britském obchodním rejstříku. Britská Xixoio vlastní ze sta procent podnikání své české dcery. 

Richard Watzke XixoioRichard Watzke Xixoio|xixoio

Pět bodů, které před Xixoio varovaly zkušenější kryptoinvestory už dávno

Kanceláře společnosti Xixoio tento týden prohledala policie, jenže důvody k pochybám o jejím byznysu trvaly od samého vzniku firmy. Myslí si to například produktový manažer investiční platformy Portu Jakub Valníček. Podle řady lidí z kryptoměnové komunity se daly problémy kolem projektu Richarda Watzkeho očekávat. Xixoio dlouhodobě vykazovalo rysy, které u obezřetných investorů do tokenů či blockchainu rozsvěcely varovné kontrolky. V článku přinášíme jejich výčet.

Omluvte se a nedělejte ze sebe šaška, vyzval Čupr Vávru kvůli Xixoiu

Pád tokenové společnosti Xixoio i nadále rozdmýchává emoce. Poté co Národní centrála proti organizovanému zločinu ve středu zadržela hlavní osobnosti společnosti Xixoio Richarda Watzkeho a Henryho Ertnera, se pozornost otočila směrem k Radovanu Vávrovi, který s kontroverzní společností v minulosti navázal spolupráci. Ke kauze se nyní na Twitteru vyjádřil i šéf startupu Rohlík Tomáš Čupr, který vyzval Vávru k tomu, aby se za propagaci Xixoio veřejně omluvil. 

Co jsme o Xixoio psali před tím, než do sídla společnosti vtrhla policie:

Xixoio nabízí tokeny dvou desítek firem. Projekt už získal přes půl miliardy korun

Rozruch okolo blockchainového projektu Xixoio v posledních měsících utichl. Naposledy bylo o firmě slyšet, když v únoru oznámila a následně v březnu odložila záměr prodávat tokeny společnosti SimpleCell, v níž měl tehdy podíl podnikatel a investor Radovan Vávra. Aktivity tím však neskončily – podle webových stránek společnosti Xixoio jsou v současnosti ve veřejné nabídce neregulované digitální tokeny dvou desítek českých firem.

Další rána pro Xixoio a SimpleCell. Radovan Vávra prodal svůj podíl a projekt zcela opouští

Nominant do dozorčí rady polostátní skupiny ČEZ Radovan Vávra prodal svou investiční skupinu Lucrosus Prague Holding. Nově ji podle obchodního rejstříku plně vlastní jeho obchodní partner Maksen Shino. Transakce výrazně dopadne i na vlastnickou strukturu společnosti SimpleCell Europe. Hodnotu transakce žádná ze zúčastněných stran nechtěla komentovat.

Projekt společnosti Xixoio a investora Vávry se odkládá. Obávají se rizik války na Ukrajině

Společnost Xixoio se rozhodla pozastavit spuštění prodeje Tokenů SCX z prvního tokenizačního projektu v Česku, jehož cílem je přivést na trh chytrý elektroměr. Důvodem rozhodnutí je probíhající válka na Ukrajině, která výrazně ovlivňuje celosvětovou energetiku. Xixoio vytvořila projekt společně s technologickou společnosti SimpleCell investora Radovana Vávry.

Vávra v rozhovoru pro Prostor X: Xixoio není PowerPointová prezentace  

Video placeholde
• Videohub

Vávra dělá na ČNB dlouhý nos. Regulace digitálních tokenů se však blíží

Když bývalý bankéř, a v poslední době zejména popularizátor investic do indexu S&P 500 Radovan Vávra představoval minulý týden záměr financovat vydáním digitálních tokenů další rozvoj své firmy SimpleCell, projevil nezvyklé přání: „Já vůbec nechci, aby Česká národní banka v tom našem tokenu hrála nějakou roli.“ Přání se mu nejspíš vyplní – regulátor finančního trhu s odkazem na platnou legislativu zatím dává od dohledu nad takzvanými kryptoaktivy ruce pryč. Ne všichni právníci s tím však souhlasí.

Doživotní investice. Radovan Vávra hájí spornou firmu Xixoio a spouští s ní chytrý elektroměr

Blockchainová společnost Xixoio, jejíž podnikání od začátku provázejí pochybnosti médií a expertů na finanční trhy, zda se nejedná o podvod, našla zastánce v osobě známého investora a bývalého ředitele Komerční banky Radovana Vávry. Jeho technologická firma SimpleCell dokonce chystá s Xixoio společný projekt, v jehož rámci uvede v blízké době na tuzemský trh chytré elektroměry. „Xixoio není žádné Ponziho schéma,“ hájí svého nového partnera Vávra. Z poškození vlastní reputace si těžkou hlavu nedělá.

Investor Radovan Vávra plánuje společný projekt s kontroverzní společností Xixoio

Známý investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra chystá spolupráci s blockchainovou společností Xixoio, v jejímž čele stojí podnikatel Richard Watzke. Vávrův technologický startup SimpleCell použije Watzkeho platformu a její blockchain k vydání vlastních kryptomincí. Chce tak získat prostředky pro další rozvoj.

Projekt Xixoio budí pochyby. Manažer PPF z vedení firmy odchází

Blockchainový projekt Xixoio, který se v posledních týdnech výrazně mediálně zviditelňuje reklamou na zpravodajských webech, sociálních sítích či v televizi, budí údiv a pochybnosti u expertů na finanční trh. V souvislosti s firmou, v jejímž čele stojí podnikatel Richard Watzke, padají slova jako švindl, podvod nebo Ponziho schéma. Podle Watzkeho je vše v naprostém pořádku. Z vedení firmy však odchází jedna z osobností, kterou se Xixoio zaštiťoval.