Babišovo Animalco má obrat pět miliard

maso - ilustrační foto

maso - ilustrační foto Zdroj: ctk

Ačkoli se divizi zpracování a výroby červeného masa v zemědělsko-potravinářském Agrofertu Andreje Babiše stejně jako většině tohoto trhu nevede příliš dobře, s jednou investicí může být přece jen spokojen. Společnost Animalco, která patří mezi nejvýznamnější dodavatele zvířat a masa na českém trhu a Babiš v ní přede dvěma a půl lety koupil většinový podíl 70 procent, loni ve srovnáním s rokem 2011 zvýšila zisk i obrat.

Čistý zisk Animalka dosáhl v roce 2011 částky 47,4 milionu korun, což je sice o čtvrtinu méně než v předchozím účetním období, které ovšem trvalo osmnáct měsíců. Důvodem delšího období bylo právě srovnání hospodářského roku s ostatními podniky skupiny Agrofert. „Při srovnání výsledků kalendářních let 2011 a 2012 se zisk firmy před zdaněním zvýšil o 16,2 milionu korun,“ řekl deníku E15 finanční ředitel firmy Radko Jung. Obrat firmy pak loni dosáhl 5,2 miliardy korun, což je při porovnání s kalendářním rokem 2011 nárůst o 699 milionů, tedy asi o 16 procent.

Nárůst tržeb se týkal obchodu s hospodářskými zvířaty i s masem. „Prodej masa rostl zhruba rovnoměrně ve všech našich segmentech, tedy v exportu, v dodávkách suroviny pro další zpracování v ČR i produktů pro distribuci v sektoru gastronomie a retailu,“ uvedl Jung k důvodům vyššího zisku i obratu. Plán tržeb pro letošní rok počítá se stejnými tržbami, tedy ve výši 5,2 miliardy korun. „Nečekáme žádné nové vlivy, které by mohly zásadně ovlivnit úroveň obratu oběma směry,“ dodal.

Většinový podíl ve firmě koupil Agrofert v dubnu 2011, hodnotu transakce tehdy neuvedl.
„Spojením s dynamickou obchodní organizací Animalco chceme posílit naši schopnost uplatnit výrobky masozpracujících závodů a dalších společností skupiny Agrofert především na exportních trzích,“ uvedl tehdy k nákupu většiny v Animalku Babiš.

Jak si vedl minulý rok Agrofert

Konsolidovaný zisk skupiny loni klesl meziročně o 30 procent na šest miliard korun. Konsolidované tržby skupiny 209 firem naopak vzrostly na 132,5 miliardy korun z předloňských 117,6 miliardy korun. Nekonsolidované tržby skupiny stouply na 205,1 miliardy korun. Hospodářský výsledek před zdaněním loni činil 7,7 miliardy korun. S 28 tisíci zaměstnanci patří Agrofert k největším českým zaměstnavatelům.

Agrofert získal společnosti Animalco a Procházka holding