Babišův muž pro zemědělství rozprášil IT sekci ministerstva den po nástupu

Jiří Milek

Jiří Milek Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Jiří Milek
Zdeněk Adamec
Marian Jurečka
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Sekce ekonomiky a informačních technologií ministerstva zemědělství se ruší. Nový ministr zemědělství Jiří Milek to ohlásil den po svém nástupu do úřadu. Sekce má na starosti rozpočet rezortu a koncepce v oblasti informatiky. Konec čeká také sekci správní pod prvním náměstkem, která zajišťuje styk s ústředními orgány a právní servis. Posty opustí i jejich šéfové Jiří Jirsa a Zdeněk Adamec, kteří je získali za dob předešlého ministra Mariana Jurečky.

Úřad pod novým vedením chce obě oddělení nahradit jedním velkým. „Agendy stávajících sekcí se převedou jak do nově zřízené sekce, tak do ostatních organizačních útvarů,“ uvedlo ministerstvo zemědělství na webu s tím, že návrh ještě musí schválit vláda. Změny by měly platit od ledna příštího roku.

Rezort vysvětlil krok zvýšením efektivity. „Cílem změn je efektivní řízení úřadu a sjednocení agend podpory činnosti úřadu do sekce státního tajemníka a nově zřízené sekce,“ uvedlo pro deník E15 tiskové oddělení ministerstva zemědělství.

Nicméně podle podnikatele Michala Bláhy, který provozuje službu Hlídač státu, se v případě IT sekce jednalo o “jednu z nejlépe fungujících sekcí napříč ministerstvy“. Rozhodnutí nového ministra proto považuje za formální krok.

„Zrušíte tu sekci a ta oddělení přeřadíte do jiné sekce. Zbyde náměstek (Zdeněk Adamec - pozn. red.), který pod sebou nemá žádné oddělení, žádné odbory, čímž se ho zbavíte. Takže to je čistá formalita,“ uvedl pro E15 Bláha.

Končící náměstek Adamec se k záležitosti odmítl pro redakci vyjádřit. „Rozhodl jsem se, že nemám chuť tuto situaci vůbec komentovat,“ napsal redakci v SMS zprávě.

Zda jsou Adamec nebo Jirsa kandidáty na post šéfa nově vzniklé sekce, ministerstvo neuvedlo. „Na pozici náměstka nově vzniklé sekce bude vypsáno řádné výběrové řízení,“ napsalo tiskové oddělení.