Češi se s alkoholem zase rozjeli, stále častěji navíc popíjejí doma

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istock

Českému pivaři loni proteklo hrdlem v průměru pět padesátilitrových sudů.

Mužští příznivci zlatavého moku se po letech stagnace zase rozjeli. Zatímco dřív každý vypil necelých osm půllitrů za týden, loni konzumace piva atakovala téměř devět půllitrů. U ženských pijáků se spotřeba také zvýšila, ale ne výrazně. Na každou vycházelo loni necelých dva a půl půllitru za týden. 

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová připisuje změnu trendu tomu, že si lidé radši vychutnávají oblíbený nápoj doma. „Mění se životní styl a lidé si vybírají, jak čas stráví,“ uvedla. Podobně vysvětlil změnu zvyků také sociolog Jiří Vinopal. „Doma není zavíračka, nemusím chodit za kamarády zrovna na osmou, ale můžu začít už od šesti,“ doplnil Vinopal.

Počet vypitých půllitrů piva za týdenPočet vypitých půllitrů piva za týden|E15 (na základě dat CVVM)

Svou roli hraje také cena, kdy lahvové pivo stojí méně než čepované. „Lidé si pak domů koupí piv víc a vypijí jich víc za jednu konzumní příležitost,” dodala Ferencová. Přesun pivařů z hospod domů vysvětlila výkonná ředitelka svazu také dopadem regulací z poslední doby, jako je protikuřácký zákon. 

Přesto se loni o procentní bod snížil počet mužů, kteří deklarují pití piva, na 87 procent. Vinopal upozornil, že v minulosti ubývalo nejsilnějších pijáků, kteří pijí více než dvě piva denně. Loni ale nastal zlom a tato skupina začala opět růst. Mezi pijáky jich byla pětina.

Množství zkonzumovaného nápoje pak u mužů klesalo se zvyšujícím se vzděláním. Opačné tendence vykazovaly dámy, více piva vypily vysokoškolačky než ženy s maturitou. K pití piva se zároveň hlásilo více žen než v minulosti. Jejich počet se zvýšil na 59 procent z předloňských 57 procent.

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, do kterého se zapojilo 933 lidí ve věku osmnácti a více let, dále vyplynulo, že v počtu dní se muži a ženy příliš neliší. Průměrný počet dnů v týdnu, ve kterých si konzumenti dali loni pivo, se pohybuje nad hranicí tří a půl dne u mužů a téměř dvou dnů u žen.