Chřestová sezona se blíží. Pandemie a válka zvyšují náklady i cenu

Sklizeň českého chřestu

Sklizeň českého chřestu Zdroj: ČTK

Sklizeň českého chřestu na Mělnicku
2
Fotogalerie

Chřestová sezona odstartuje za pár dní. Vyhledávaná kulinářská pochoutka bývá každoročně vůbec první sklízenou plodinou na tuzemských polích a letos se jí stane o čtrnáct dní dříve oproti loňsku, kdy byly špatné teplotní podmínky. Letošek by z tohoto pohledu měl být standardní. Tím ale podle pěstitelů dobré zprávy končí.

„Výnos odhadujeme nižší než loni, i když bude sezona delší než loni. Na objem ale očekáváme propad o deset procent. Odhaduji sklizeň na 300 až 350 tun,“ uvedl Jiří Šafář, jednatel společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, která je s 220 hektary dominantním pěstitelem chřestu. Několik dalších farmářů jej pěstuje také, ale pouze na hektarových plochách.

Pro zemědělský podnik Český chřest je teď rozhodující dostatek pracovních sil, které zajistí dubnovou a květnovou sklizeň. „Chlapi, kteří k nám již deset let jezdí z Ukrajiny, nedorazí. Místo nich přijely manželky a řada dalších příbuzných. Ubytovali jsme manželky s dětmi, a tím obsadili veškeré kapacity, které máme, ale z toho půjde pracovat na pole pouze třetina,“ hodnotí období těsně před sklizní Šafář.

Dělníci mají přijet tradičně také z Bulharska a z Rumunska, ale pro ty teď není ubytování. „Situaci řešíme, bude to ale oříšek. Ukrajinky s dětmi vyhodit nemůžeme. Celkově jsme jich ubytovali okolo stovky jak v našich prostorách, tak u známých. Je tu velké sociální cítění, protože k nám jejich manželé jezdí pracovat řadu let. Nově tady vznikla i školka. Trvá to tři týdny a domů se nevracejí, hledají práci a vyčkávají,“ řekl jednatel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!