Žně před 25 lety a dnes: Místo prachu a horka v kabině mlátičky z NDR moderní stroje

Video placeholde
Fortschritt E 516
Ještě před érou Kolosů se ke sklizni používaly kombajny SK 4
SK-6 Kolos
Kombajn Massey Ferguson 7260 AL-4 Beta
Claas Lexion 460
14
Fotogalerie

Na venkovských silnicích se již objevují kombajny, které se připravují na sklizeň. To, co před pětadvaceti lety sklízely desítky strojů, zvládne nyní jen několik moderních kombajnů. Vývoj zemědělské techniky v tuzemsku mapuje i přiložená fotogalerie, její současnou kondici a parametry pak představuje video.

Bohumil Izera, který se zemědělským strojům věnuje více než dvacet let a nyní pracuje jako technik rostlinné výroby v Zemědělském družstvu Peruc, zhodnotil vývoj sklízecích strojů za uplynulé čtvrtstoletí. Vlnami modernizace ale zdaleka neprošlo jen „jeho“ družstvo, reflektují obecný technologický rozvoj zemědělské techniky.

„Z mládí si ještě pamatuji červené sovětské předchůdce východoněmeckých kombajnů Fortschritt E 512. Táta na nich jezdil, a tak jsem se s ním několikrát svezl a pro kluka to byl dobrodružný zážitek,“ vzpomíná Izera.

Jednalo se o sklízecí mlátičku SK-6 Kolos, kterých mělo v osmdesátých letech každé větší družstvo zhruba patnáct. Ještě před érou kolosů se ke sklizni používaly kombajny SK-4.

„Z dnešního hlediska to byla katastrofa. Kombajny neměly kabinu, pouze nepohodlnou sedačku nahoře nad lištou a tehdejší kombajnéři celý den strávili v horku a oblacích prachu. Mnohdy to bylo velice riskantní. Kolos už byl proti SK-4 velký stroj vybavený kabinou a výkonným motorem,“ vzpomíná technik.

Přelom tisíciletí pak nastartoval zásadní změny v zemědělské technice. Projevily se i v peruckém družstvu.

„V roce 2001 družstvo koupilo první stroj z nové éry sklízecích mlátiček. Jednalo se o Massey Ferguson 7278 CEREA. Oproti kombajnům Fortschritt byl stroj mnohem výkonnější, klimatizovaný a pro řidiče snadněji ovladatelný.

Během dalších let družstva začala nakupovat další sklízecí mlátičky zejména od výrobce Claas, nejdříve Claas Lexion 460, pak následoval Claas Lexion 550 a poslední Claas Lexion 670. Další vlna modernizace nastala konkrétně v Peruci v roce 2004.

„Pořídili jsme nový Massey Ferguson 9280 DELTA, který nahradil již dosluhující CEREU. Takže posledních pár let v našem družstvu sklízejí obiloviny čtyři sklízecí mlátičky,“ bilancuje Izera.

Zemědělci v uplynulých dnech začali sklízet ozimou pšenici a ječmen. Zatím jsou sklizené jen desítky hektarů ploch, v některých částech ještě sklizeň nezačala, ale stroje by měly do polí ve větším počtu vyjet příští týden, kdy má být i dobré počasí.