Jablečný paradox. Ceny ovoce sráží dovoz z Polska, zatímco náklady žene vzhůru inflace

„Poláci dokážou přivézt jablka levněji, než za kolik je my vypěstujeme,“ upozorňuje šéf ovocnářské firmy Bohemia Apple.

„Poláci dokážou přivézt jablka levněji, než za kolik je my vypěstujeme,“ upozorňuje šéf ovocnářské firmy Bohemia Apple. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Náklady na byznys s jablky prudce stoupají.
Náklady na byznys s jablky prudce stoupají.
Vliv na zlevňování jablek má situace v Polsku, které je pro tuzemské zemědělce jedním z největších konkurentů.
Cenu jablek určuje také  odrůda, velikost, typ balení nebo možná délka skladování.
5
Fotogalerie

Na tuzemském trhu s jablky nastává kuriózní situace, která existenčně ohrožuje ovocnáře. Ceny ovoce klesají, i když stále rostou výrobní náklady. Ovocnáři upozorňují, že potravinářské řetězce tlačí na co nejnižší výkupní ceny, aby se blížily těm, které nabízí konkurence z Polska. Zlevňování tak může být pro řadu ovocnářů likvidační. Obchodníci zdůrazňují, že cenu jablek určuje mnoho různých faktorů.

„Ovocnářství je z dlouhodobého pohledu nerentabilní,“ říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. „Trvale klesají produkce i plocha sadů. Tím jsme závislejší na dovozu, který tvoří téměř polovinu konzumních jablek,“ doplňuje.

Celková produkce jablek v Česku loni podle dat Českého statistického úřadu  činila kolem 111 tisíc tun. Ze zahraničí se dovezlo přes 78 tisíc tun jablek. Na tuzemský trh nejvíce mířila produkce z Polska (25 tisíc tun jablek), Itálie (22 tisíc tun) a Slovenska (sedm tisíc tun).

Zejména polští producenti se dlouhodobě potýkají s přebytkem ovoce. Dříve však většinu jablek vozili do Ruska, které jinak s Evropskou unií kvůli potravinářskému embargu s mnoha komoditami neobchoduje. Kvůli vyhroceným mezinárodním vztahům jim teď také vypadla možnost vývozu do Běloruska.

Dovozu z levnějších zemí čeští pěstitelé dokážou jen stěží konkurovat. „Poláci jsou schopni přivézt jablka levněji, než je my vypěstujeme. Máme obrovský tlak na cenu,“ sdělil deníku E15 Štěpán Chára, šéf ovocnářské firmy Bohemia Apple z Tuchoraze.

Ceny jablek v českých obchodech podle zářijových dat ČSÚ meziročně klesly o 14 procent na 37,34 koruny za kilogram. Cena, za niž zemědělci dodávají tuzemským řetězcům svou produkci, je ještě nižší, klesla až o čtyři koruny za kilogram. Pro různé akční nabídky tak obchodníci požadují výkupní cenu i kolem deseti korun za kilogram, tvrdí Chára. 

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Náklady na byznys s jablky přitom prudce stoupají. „Vezmeme-li v potaz, že ceny energií, pohonných hmot nebo obalových materiálu meziročně vzrostly o zhruba třicet procent a v některých případech i o 47 procent, očekáváme, že tato sezona bude pro některé producenty velmi těžká, mnohdy až likvidační,“ zdůrazňuje Chára.

Potvrzují to ovocnáři z brněnského Starého Lískovce. Jablka proto nabízejí primárně po vlastní ose, a to na farmářských trzích nebo prostřednictvím svého e-shopu. „Dodáváme je i řetězci Rohlík.cz, výhodou jsou větší objemy. Pro nás je ale příjemnější prodávat zákazníkům přímo. Vyjednávání s řetězci není rovnocenné,“ doplňuje za sadaře Vít Blaha.

Na Rohlík.cz si mohou zákazníci nyní nakoupit jablka od čtyřech přímých pěstitelů. "V sortimentu máme patnáct druhů jablek, z čehož sedm druhů bereme stoprocentně od českých producentů. Dalších šest druhů bereme v poměru 60 procent českých producentů a 40 procent ze zahraničí. Čeští pěstitelé prozatím nezaručují u některých odrůd dlouhodobou dostupnost, a proto musíme kombinovat s dovozem," říká mluvčí Rohlík.cz Denisa Morgensteinová.

Polsko patří mezi nejvýznamnější producenty jablek v Evropě. "Proto také tamní produkce ovlivňuje ceny tuzemských jablek,“ potvrzuje mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

„Vždy ale nastavujeme podmínky férové pro naše dodavatele. Se všemi máme dlouhodobě korektní vztahy,“ zdůrazňuje Kubík a dodává, že cenu jablek určují i jiné faktory, například odrůda, velikost, typ balení nebo možná délka skladování.

Podobné stanovisko zastávají další řetězce. Klíčová je podle nich hlavně kvalita za dostupnou cenu. „Platí to i pro jablka, jejichž cena na pultech je velice podobná nezávisle na zemi původu,“ uvádí mluvčí Globusu Aneta Turnovská. „Pokud jsou jablka v tuzemsku dostupná v požadované kvalitě a množství, odebíráme je výhradně od českých dodavatelů,“ připojuje se mluvčí Lidlu Tomáš Myler.