Jednotné Rusko vítězí, ceny energií ohrožují další britské firmy i výrobu hnojiv

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: Koláž E15

Sčítání hlasů v parlamentních volbách v Rusku
Australský premiér Scott Morrison se snaží usmířit vztahy s Francií po ztroskotání dohody o zbrojní zakázce
Britské energetické firmy bojují o přežití, vláda s nimi jedná o řešení situace. Problémy mají hlavně menší společnosti, ale i větší Bulb Energy; premiér Boris Johnson
Producenti hnojiv válčí s vysokými cenami plynu, což se může promítnout do dalšího zdražování potravin
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Ruská vládní strana opět vítězí

Vládní strana Jednotné Rusko zvítězila v parlamentních volbách v zemi. Po sečtení dvou třetin lístků má kolem 48 procent hlasů, což by znamenalo, že si ve Státní dumě udrží dvoutřetinovou většinu. Předběžný zisk partaje je však zhruba o šest procentních bodů horší než minule. Hlasování o složení Státní dumy navíc provázela nařčení z podvodů a manipulací, volební komise však tvrdí, že jde o záměrné očerňování placené ze zahraničí.

Do parlamentu by se mohly dostat ještě čtyři další strany: koministé, Liberálně-demokratická strana Ruska Vladimira Žirinovského, Spravedlivé Rusko a uskupení Noví lidé, které se zatím drží nad pětiprocentní hranicí.

Vztahy Francie s několika zeměmi jsou na bodu mrazu

Francie pokračuje v hněvu nejen na Austrálii a Švýcarsko, které s ní jednaly o nákupu armádního vybavení. Canberra koncem uplynulého týdne oznámila, že odstupuje od dohody o nákupu konvenčních ponorek v hodnotě čtyřiceti miliard dolarů (866 miliard korun), kterou v roce 2016 uzavřela s francouzskou firmou Naval Group. Místo toho chce postavit nejméně osm ponorek na jaderný pohon, což má umožnit nový bezpečnostní pakt mezi Austrálií, Británií a USA.

Premiér Scott Morrison v neděli uvedl, že francouzské zklamání chápe, podle něj byl ale australský postup férový. „Dali jsme jasně najevo, že se rozhodujeme na základe našich strategických zájmů,“ řekl Morrison médiím s tím, že Paříž musela vědět o australských pochybách o francouzském zboží.

Francie kvůli záležitosti mimo jiné odvolala plánované setkání ministryně obrany Florence Parlyové s britským kolegou Benem Wallacem. O víkendu se objevily informace, že země zrušila i návštěvu švýcarského prezidenta Guye Parmelina poté, co se Švýcarsko rozhodlo koupit americké stíhačky F-35 místo letounů Rafale. Podle dostupných informací se Francie dotkl údajně neseriózní styl jednání o zakázce.

Z trhů a burz

Britské energetické společnosti hledají cestu z krize

Britské energetické společnosti jednají s vládou o vážné situaci v odvětví, vyvolané prudkým nárůstem cen plynu a elektřiny. Ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng na Twitteru uvedl, že prioritou je ochrana spotřebitelů. Vláda podle něj uvažuje o speciálním správci, který by řešil situace, kdy dojde k úpadku firem, aby se zajistilo pokračování dodávek zákazníkům.

Kabinet rovněž promýšlí nabídku nouzových půjček pro zasažené společnosti, aby podpořil přebírání zákazníků přežívajícími firmami. Očekává se totiž, že tento týden opustí byznys hned několik menších společností. BBC navíc tvrdí, že šestá největší energetická společnost v zemi, Bulb s 1,7 milionu zákazníků, nyní všemožně shání prostředky na svou záchranu. Stanice rovněž uvádí, že zatímco na počátku roku bylo v zemi sedm desítek dodavatelů energií, na konci by jich mohla zůstat pouhá desítka.

Zdražování syntetických hnojiv zvyšuje tlak na růst cen potravin

Ceny některých syntetických hnojiv na jihu USA jsou nejvyšší od finanční krize v roce 2008, což může vést k nižším výnosům ze žní a dalšímu růstu cen potravin. Důvodem zdražování těchto zemědělských potřeb je spirála omezení výroby a přepravy vlivem pandemických opatření, extrémního počasí i vysokých cen zemního plynu v Evropě.

Některé společnosti už kvůli drahému plynu tomu omezují provoz. Norská firma Yara International kupříkladu v pátek varovala, že tento týden sníží své výrobní kapacity čpavku o čtyřicet procent. „Náklady na hnojiva jsou nyní jednou z největších hybných sil celosvětové inflace týkající se potravin, protože ceny všech tří skupin látek – potaše, fosfátů a dusíku – jsou na úrovni, jakou jsme neviděli zhruba dekádu,“ řekla Bloombergu analytička VTB Jelena Sachová.

Tweet dne

Vzhledem k seizmickému vývoji aktuálně mířím na Kanárské ostrovy, abych z první ruky ověřil situaci na ostrově La Palma, koordinaci a aktivaci opatření. Odkládáme tak cestu do USA na Valné shromáždění OSN.

Španělský premiér Pedro Sánchez odložil cestu do USA, aby zkontroloval situaci na Kanárských ostrovech, kde došlo k erupci sopky Cumbre Vieja. Sopka chrlí ze sedmi otvorů také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat pět až deset tisíc obyvatel. Erupce by mohla trvat i několik týdnů.

Stane se dnes