Potravinářský obr Unilever chtěl za 50 miliard liber koupit část GSK, ta odmítla

Divize GSK zdravotní péče pro spotřebitele vyrábí například zubní pasty Sensodyne.

Divize GSK zdravotní péče pro spotřebitele vyrábí například zubní pasty Sensodyne. Zdroj: profimedia.cz

Britský výrobce potravin a spotřebního zboží Unilever chtěl za 50 miliard liber (asi 1,5 bilionu korun) koupit od firmy GlaxoSmithKline (GSK) její divizi zdravotní péče pro spotřebitele. Ta funguje jako společný podnik v partnerství s americkou farmaceutickou společností Pfizer. GSK oznámila, že Unilever jí loni předložil celkem tři nabídky, firma je ale odmítla jako neadekvátní.

GSK upřesnila, že poslední nabídka Unileveru je z 20. prosince. Všechny předložené nabídky byly přitom nezávazné. Ta poslední se skládala z hotovosti 41,7 miliardy liber a z akcií Unileveru v hodnotě 8,3 miliardy liber. Management GSK se ale rozhodl odmítnout i tu, protože podle něj požadovanou divizi i její vyhlídky podhodnocovala.

Unilever i GlaxoSmithKline okolnosti nabídky potvrdily krátce poté, co o nich informoval britský list The Sunday Times. Unilever v krátkém sdělení uvedl, že divize GSK Consumer Healthcare je lídrem v atraktivním prostoru zdravotní péče pro spotřebitele a že by do skupiny Unilever strategicky zapadala.

GSK má v úmyslu divizi zdravotní péče pro spotřebitele ze své organizační struktury vyčlenit v polovině letošního roku. Divize vyrábí produkty jako lék proti bolesti Advil či zubní pasty Sensodyne. Po začlenění podobné divize firmy Novartis v roce 2015 a společnosti Pfizer v roce 2019 dosáhla divize zdravotní péče pro spotřebitele firmy GSK ročních tržeb 9,6 miliardy liber (asi 282 miliard korun).

Unilever prodává širokou škálu spotřebního zboží, od majonéz Hellmann's, přes čaje Lipton až po zmrzlinu Ben & Jerry's. K nejznámějším značkám péče o tělo patří mýdla Dove či deodoranty Rexona.

Unilever působí i v České republice, kde mu předloni klesl zisk asi o třetinu na 36,9 milionu korun. Čistý obrat pak firmě klesl o pět procent na 4,14 miliardy korun.