Přibývá vinoték. Navzdory obavám ze zákona

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Pálavské vinohrady
3
Fotogalerie

Počet vinoték loni přesáhl šest tisíc, zatímco ještě v roce 2016 jich bylo necelých 5,2 tisíce. Vyplývá to z dat Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzestup pokračuje navzdory novele vinařského zákona, proti které brojili mnozí vinaři, a která platí právě dva roky.

.Podle Vinařské asociace, jež novelu dlouhodobě kritizuje, se však změna legislativy počtu vinoték dotkla. „Mnoho obchodníků kvůli tomu ukončilo prodej a zavřelo,“ uvedl místopředseda asociace Petr Marek.

Novela, která začala platit 1. dubna 2017, měla omezit prohřešky zejména prodejců sudového vína, jako jsou ředění vodou, doslazování cukrem či falšování původu. Prodejcům sudového vína zavedla povinnost hlásit se v Registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a jasně tak stanovila odpovědnost za jakost a bezpečnost nebalených vín. Další povinnosti se týkají kontrol SZPI.

Rezort zemědělství je spokojen. „Novela přispěla ke zkvalitnění trhu s vínem,“ uvedl mluvčí rezortu Vojtěch Bílý. S tím souhlasí například vinařská společnost Znovín Znojmo nebo výrobce sektů a tichých vín Bohemia Sekt. „Je to krok správným směrem, novela výrazně přispěla ke zkulturnění tržního prostředí,“ je přesvědčen ředitel společnosti Ondřej Beránek.

Příznivý dopad novely potvrzují údaje SZPI, z nichž plyne, že ubylo pochybení. Zatímco podíl nevyhovujících vzorků se v letech 2013 až 2016 pohyboval mezi 35 a 43 procenty, po novele se snížil zhruba o polovinu. Přesto víno patří mezi nejproblematičtější komodity hned po medu a masných výrobcích.

Kritici odsuzovali také nárůst papírování. „Novela musela logicky zavést administrativní povinnosti navíc. S časovým odstupem by ale administrativy mohlo ubýt,“ uvedl Beránek. „Evidenční povinnosti jsou na hraně zvládnutelnosti,“ soudí Marek z Vinařské asociace.

Podle Znovínu Znojmo dělá přibývající administrativa problémy především malým vinařům. "Znovín s tím musí počítat a má k tomu účelu i příslušné pracovníky. Drobní vinaři s administrativou musí samozřejmě ‚zápasit‘ sami," poznamenal předseda představenstva Pavel Vajčner.

E15