Rohlík vyřadí z nabídky výrobky organizátora traktorové jízdy na Prahu

Majitel holdingu Rabbit Zdeněk Jandejsek

Majitel holdingu Rabbit Zdeněk Jandejsek Zdroj: profimedia.cz

Z virtuálních regálů online prodejce potravin Rohlík v nejbližších dnech zmizí výrobky zemědělské a potravinářské skupiny Rabbit CZ, za níž stojí jeden z hlavních organizátorů aktuálních zemědělských protestů Zdeněk Jandejsek. Rohlík se tak chce distancovat od metod demonstrantů.

Zemědělci svými traktory a další technikou od dnešního rána blokují řadu hlavních silnic v Praze. Rohlík odmítá tuto formu protestu, která omezuje svobody ostatních obyvatel a brání jim v běžném životě.

Rohlík zdůrazňuje, že pomáhá lokálním českým farmářům. „Chceme tímto krokem zdůraznit, že podpora, kterou poskytujeme, je založena na principech udržitelného rozvoje, férového jednání a vzájemného respektu. Není možné, aby jedna skupina držela za rukojmí celou veřejnost a ohrožovala to, o co společně usilujeme,“ uvedl v tiskové zprávě majitel Rohlik Group Tomáš Čupr.

Demonstraci Čupr označuje za protisystémovou, poukazuje ale také na skutečnost, že holding Rabbit přitom na dotacích získal už přes dvě miliardy korun. Jandejska se e15 zatím nepodařilo kontaktovat.

Vedle společnosti Rabbit Trhový Štěpánov zahrnuje Jandejskův holding i firmy Skaličan, Jatky Český Brod a další. Rohlík výrobky těchto firem bude nabízet do vyprodání zásob, poté si je už zákazníci nebudou moci objednat. 

Zdeněk Jandejsek je bývalý šéf Agrární komory ČR. Současné vedení komory se však od jím organizovaného protestu distancuje, pořadatelé podle něj nezastupují zájmy sedláků. Demonstraci odmítají také další zemědělská sdružení. „Hovoří o změně vlády a nahrazení vlády parlamentních stran vládou odborníků, to rozhodně nepodporujeme,“ prohlásil Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství, která sdružuje zejména menší farmáře.