Zemědělci vyklidili pražskou magistrálu. V centru se demonstranti střetli se svými odpůrci

Protesty zemědělců v Praze

Protesty zemědělců v Praze Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Zemědělci, kteří se rozhodli přijet na protest do Prahy
Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
19
Fotogalerie

Před budovou ministerstva zemědělství demonstruje několik set zemědělců. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyšel před budovu poskytnout rozhovory médiím a také diskutoval s přítomnými demonstranty. Někteří skandovali „Demisi!“ či protivládní hesla. Také dávali Výbornému za vinu špatný stav českého zemědělství. Při odchodu do budovy se na ministra snesl pískot přítomných. Provoz na pražské magistrále, kterou od rána demonstranti částečně blokovali, byl již zcela obnoven. 

„Víš, jak vypadá kráva?“ či „Dělej něco pro lidi“ zněla hesla, která křičeli účastníci demonstrace před ministerstvem zemědělství na Výborného. Ministr v neděli o organizátorech protestu řekl, že jsou to většinou lidé, kteří nikdy nebyli na poli ani ve chlévě. Kolem ministra se shluklo několik desítek lidí. Výborný řekl, že se chce se zemědělci bavit a baví se s nimi, nicméně dodal, že organizátoři dnešní akce sledují politické cíle a změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá.

Protestující zemědělci dorazili kolem 13:00 na Malostranské náměstí v Praze. Před příchodem na Malostranské náměstí se demonstrující také zastavili před úřadem vlády, kde pokřikovali a bubnovali. Policie kvůli protestu uzavřela prostor před budovou Poslanecké sněmovny. Část demonstrantů se na Malostranském náměstí dostala do potyčky s malou skupinou jejich odpůrců, kteří nesli ukrajinské vlajky. Policie od sebe musela obě skupiny oddělit. Nedlouho poté demonstrace skončila, o hodinu dříve, než organizátoři původně plánovali. 

Zemědělská technika a traktory zemědělců zhruba od 07:00 stály na magistrále před ministerstvem zemědělství, ve směru na Hlávkův most blokovaly jeden jízdní pruh. Ve směru od mostu byl průjezd volný a provoz v obou směrech plynulý. Nyní je již magistrála plně průjezdná, všichni protestující zemědělci odjeli. 

Zemědělci, kteří se rozhodli přijet na protest do PrahyZemědělci, kteří se rozhodli přijet na protest do Prahy|e15 Michaela Szkanderová

Policie informovala, že část zemědělců protest ukončila předčasně už v brzkém odpoledni. Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi hovořil o „ukradeném protestu“. Části demonstrantů se podle něj nelíbí provolávání protivládních hesel. „My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ uvedl Malý.

Organizátoři chtějí dnešním protestem vyjádřit nesouhlas se stavem českého zemědělství. Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

Rohlík vyřadí výrobky organizátora protestů

Z virtuálních regálů online prodejce potravin Rohlík v nejbližších dnech zmizí výrobky zemědělské a potravinářské skupiny Rabbit CZ, za níž stojí jeden z hlavních organizátorů zemědělských protestů Zdeněk Jandejsek. Rohlík se tak chce distancovat od metod demonstrantů.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se protestu zúčastní většinou lidé, kteří nikdy nebyli na poli ani ve chlévě a obyčejné zemědělce zneužívají ke svým účelům. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že s demonstrací spojili své jméno i lidé spojení s dezinformační scénou.

Pan Dufek pro mě není důležitý, uvedl Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u kulatého stolu než protest na ulicích, řekl k dnešní akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. O konkrétních krocích nebo změnách v zemědělství bude jednat s velkými zemědělskými nevládními organizacemi, dodal.

Video placeholde
Protest zemědělců na Těšnově (19. února 2024) • Blesk.cz - Daniel Šesták

„To, že bych teď konkrétní kroky nebo změny, které v oblasti zemědělství v ČR plánujeme, komunikoval nebo konzultoval s panem Dufkem, nepovažuji za důvodné. V tom jednoznačně jednám s těmi třemi nevládními organizacemi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), to jsou pro mě partneři, ti jsou pro mě důležití. Nikoliv pan Dufek,“ uvedl Výborný.

Výborný uvedl, že nezpochybňuje problémy, se kterými se čeští zemědělci potýkají. „Ale za organizací těchto protestů stojí skupiny, které do určité míry, bohužel, sledují své vlastní politické cíle,“ doplnil.

Se zemědělci Výborný souhlasí v tom, že byrokracie je velké množství. „Jsem to i já, česká vláda, kteří se snažíme při jednání rady ministrů a na dalších fórech důrazně požadovat po úřednících Evropské komise, aby se ty počty kontrol, hlášení a té administrativy začaly už konečně snižovat,“ řekl.