Sýrárny jedou na plný výkon, nemůžeme kvůli koronaviru přestat, říká Ital Brazzale
Zatímco v izolované části Olomoucka zastavil výrobu Pivovar Litovel či pekárna United Bakeries, sýrárna Brazzale Moravia stále funguje. “Podnik jel vždy na plný výkon. Také italské podniky vždy pracovaly bez zpomalení nebo přerušení,” říká v rozhovoru pro deník E15 spolumajitel české firmy Roberto Brazzale, čímž vyvrací informace, které o zastavení výroby v jeho podniku kolovaly v minulých dnech. Jeho rodina provozuje i další továrny v Itálii. V zemi, kterou zasáhla epidemie koronaviru zatím nejvíce ze všech evropských zemí.
Co pro výrobu ve Třech dvorech u Litovle znamená v praxi karanténa této oblasti?
Nepředstavuje nic nového, protože mnoho z těchto pravidel jsme aplikovali už v Itálii. V předešlém týdnu jsme dobrovolně zavedli řadu preventivních opatření pro všechny, kdo by vstoupili na území podniku. Tato opatření by měla být dostatečná, aby zabránila eventuální nákaze mezi osobami.
Co to znamená?
Jsme ve stálém kontaktu s orgány hygieny a policie.
Výrobci mluvili o tom, že sice mají vyjednanou výjimku z karantény, ale úplně to nefunguje. Výjimka pro váš podnik platí?
Všichni zaměstnanci a přeprava firmy Brazzale Moravia je autorizována ke vstupu a výstupu z uzavřené zóny, protože společnost vykonává podle vyhlášky činnost nezbytnou k obstarávání základních služeb obyvatel, zásobování a rozvážkové služby, protože se jedná o výrobu potravin. Samozřejmě za dodržování všech ochranných osobních opatření.
Média ale informovala, že byla výroba v sýrárně omezena.
Podnik jel vždy na plný výkon a všechny svozy a dodávky jsou pravidelné. Také italské podniky vždy pracovaly bez zpomalení nebo přerušení a stejně pravidelná vždy byla doprava z a do Itálie. V prodejnách našeho řetězce La Formaggeria Gran Moravia, které jsou otevřené, připravujeme službu dovozu až do domu v těch nejdůležitějších městech, jako jsou Praha, Brno, Olomouc a jiné. Věříme, že bude fungovat již příští týden.
Takže jste nezvažovali omezení či úplně zastavení výroby?
Naše činnost je takovou činností, která nemůže být přerušena bez vyvolání vážných problémů chovatelů a nebezpečí nedostatku v zásobování obyvatel potravinami. Dnes je zdravotní riziko pod kontrolou a vše může normálně pokračovat.