Veterináři rozšířili rizikovou oblast s africkým morem na Zlínsku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

prasata
Chovatelé na Zlínsku za nucenou porážku prasat domácích odškodné nedostanou
3
Fotogalerie

Veterináři dnes rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy africkým morem prasat na Zlínsku o katastry čtyř obcí a místních částí. Vyplývá to z nově přijatých mimořádných veterinárních opatření, které dnes Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila na své úřední desce. Podle nařízení budou muset neregistrovaní chovatelé z katastrů Zlín - Jaroslavice, Zlín - Kudlov, Lípa a Želechovice nad Dřevnicí do 31. ledna porazit všechna domácí prasata.

Podle Petra Majera z tiskového oddělení SVS se bude porážka týkat spíše jednotek, než desítek kusů prasat domácích. "Jejich přesný počet se dozvíme ze soupisu všech hospodářství s chovem prasat," řekl Majer. Soupis musejí čtyři dotčené obce a místní části vyhotovit do 15. ledna a do 17. ledna odevzdat krajské veterinární správě.

Od 1. února budou mít chovatelé z uvedených katastrů, kteří nemají své chovy zaregistrovány podle takzvaného plemenářského zákona, zakázáno chovat prasata domácí. Ve stejné oblasti bude povolen individuální odlov prasat pouze se souhlasem krajské veterinární správy, a to na základě předchozí písemné žádosti. Za porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 tisíc korun, právnickým osobám nebo podnikatelům až dva miliony korun.

Všechna přijatá opatření podle Majera souvisí s potvrzenou nákazou u sedmi uhynulých divočáků, kteří byli na konci roku nalezeni v katastrech Lípy a Zlína - Kudlova. Africký mor prasat se tak poprvé rozšířil mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky, která zabírala zhruba 57 kilometrů čtverečních.

V okrese Zlín veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 198 z 318 nalezených uhynulých divočáků. Až na sedm zmiňovaných kusů spadaly všechny případy do oblasti lemované ohradníky. Dalších 62 uhynulých divočáků bylo nalezeno na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Vsetínsku, chorobu neměl ani jeden z nich.

V takzvané červené zóně, ke které kromě vysoce rizikové oblasti lemované ohradníky patří i několik okolních honiteb, bylo uloveno nebo odchyceno do klecí 567 divočáků. Patnáct z nich mělo africký mor prasat.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína.