Milek se pere se střetem zájmů, část svých akcií převedl na manželku

Ministr zemědělství Jiří Milek a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zemědělství Jiří Milek a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: ČTK

Ministr zemědělství Jiří Milek
Ministr zemědělství Jiří Milek při uvedení do úřadu: S premiérem Babišem a předchůdcem Jurečkou
remiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl 18. prosince 2017 v Praze do funkce ministra zemědělství Jiřího Milka (vpravo).
Andrej Babiš a jeho vláda: Minist zemědělství Jiří Milek
Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše: Vlevo ministr zemědělství Jiří Milek (13. 12. 2017)
6
Fotogalerie

Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) převedl část svých akcií koncernu Úsovsko před vstupem do vlády na manželku Juditu. Vlastnil 25,14 procenta, nyní má 14,46 procenta akcií z celkového základního kapitálu společnosti. Ke konci roku pak odstoupil z funkcí jednatele, předsedy a člena představenstva všech společností z koncernu Úsovsko. Sdělil to tiskový odbor ministerstva zemědělství, podle kterého tak ministr splňuje zákonné požadavky ohledně střetu zájmů.

Milek měl v akciové společnosti Úsovsko, která má roční obrat přes dvě miliardy korun, čtvrtinový podíl. Koncem listopadu řekl, že bude-li jmenován ministrem, podíl v Úsovsku převede. "Ministr zemědělství Jiří Milek převedl už 11. prosince 2017 dle zákonného požadavku část svých akcií ve společnosti ÚSOVSKO a.s. na paní Juditu Milkovou," uvedlo dnes tiskové oddělení. Milek již dříve uvedl, že je jedním z více než 260 akcionářů koncernu.

Účast členů vlády ve vedení firem, které pobírají dotace, omezuje zákon o střetu zájmů. Podle něj nejpozději do měsíce od vstupu do vlády mají veřejní funkcionáři omezit své podnikání. Pokud by měl ministr ve společnosti přes 25 procent ve společnosti, nemohla by se zúčastňovat zadávání veřejných zakázek.

Skupina Úsovsko vykázala předloni devítiprocentní pokles konsolidovaného obratu z 2,4 miliardy korun v roce 2015 na 2,2 miliardy korun. V roce 2016 skupině Úsovsko klesl i konsolidovaný zisk, a to o 22 procent z 234,4 milionu korun v roce 2015 na 183 milionů korun. "Pokles zisku byl dán převážně poklesem cen zemědělských komodit, především cen mléka," uvedlo ve výroční zprávě vedení společnosti Úsovsko.

Koncern tvoří mateřská společnost Úsovsko, která sídlí v Klopině na Šumpersku, a 15 stoprocentně vlastněných dceřiných firem. Do skupiny patří potravinářská firma Úsovsko Food, sady, několik farem, statků a zemědělských podniků. Holding zaměstnává zhruba 750 lidí a ohospodařuje na 20.000 hektarů v Olomouckém a Plzeňském kraji. Skupina pěstuje obiloviny, řepku olejnou, mák, cukrovku a krmné plodiny pro divizi živočišné výroby.

Jedním z hlavních pilířů skupiny Úsovsko je společnost Úsovsko Food, která patří k předním tuzemských výrobcům müsli tyčinek, křupek a oříšků. Firma předloni zvýšila tržby meziročně o 12 milionů korun na 373 milionů korun. Zisk potravinářského podniku vzrostl na 17,5 milionu z 15,5 milionu korun v roce 2015. Export se na loňských tržbách Úsovska Food podílel zhruba 62 procenty.

Skupina Úsovsko ročně vyprodukuje přibližně 17 milionů litrů mléka. Hlavní farmou pro výrobu mléka je středisko v Šumvaldě s kapacitou 1300 dojnic. Mléko z tohoto střediska je dodáváno litovelské společnosti Brazzale Moravia, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán. Součástí Úsovska je i farma Obytce, která má 625 dojnic. Mléko z této farmy je prodáváno německé mlékárně Goldsteig Käsereien Bayerwald.