PPF zvýšila svůj vlastnický podíl ve švédské mediální firmě Viaplay

PPF Gate

PPF Gate Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Investiční společnost PPF zvýšila svůj podíl ve švédské mediální a streamingové firmě Viaplay na 29,29 procenta. Nárůst podílu je důsledkem dokončení rekapitalizace firmy Viaplay v celkové hodnotě čtyř miliard švédských korun (zhruba devět miliard korun). Podíl ve firmě Viaplay v rámci rekapitalizace zvýšila i francouzská společnost Canal Plus, informovala agentura Reuters. PPF loni ve firmě Viaplay získala zhruba šestiprocentní podíl.

„Skupina PPF se v investicích zaměřuje na čtyři hlavní obory: telekomunikace, finanční služby, média a e-commerce. Naše investice do Viaplay je v souladu s touto strategií,“ sdělil mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

Společnost Canal Plus v rámci rekapitalizace zvýšila svůj podíl ve Viaplay na 29,33 procenta z dosavadních 12 procent. Canal Plus je součástí francouzské mediální skupiny Vivendi.

„Skupina Canal Plus vítá úspěšné dokončení rekapitalizace firmy Viaplay. Se zdravou kapitálovou strukturou, jasným plánem a novým a odhodlaným řídicím týmem si Viaplay vytvořila základy pro úspěšný obrat v hospodaření,“ uvedl šéf společnosti Canal Plus Maxime Saada.

Firma Viaplay se podle agentury Reuters dostala pod tlak kvůli poklesu poptávky, za kterým stály rostoucí životní náklady spotřebitelů. V prosinci firma oznámila, že přikročí ke zvýšení kapitálu a restrukturalizaci dluhu.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří mimo jiné mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která provozuje desítky televizních stanic včetně TV Nova.

VIDEO: Rozhovor e15 s ředitelem vnějších vztahů skupiny PPF Janem Růžičkou.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl ředitel vnějších vztahů skupiny PPF Jan Růžička. • e15