Propad nálady firem je rekordní, tvrdí průzkum. Krize ale urychlila digitalizaci

Firmy čelí historicky největšímu propadu nálady od roku 2013, kdy začalo jeho sledování.

Firmy čelí historicky největšímu propadu nálady od roku 2013, kdy začalo jeho sledování. Zdroj: profimedia.cz

Index očekávání, který pro ČSOB sestavuje agentura Datank, meziročně poklesly o 54 bodů na hodnotu 39,4 bodu.
Příčinou poklesu optimismu je podle agentury negativní zkušenost z předchozích měsíců tohoto roku a stále se prohlubující dopady pandemie.
Kvůli nim dvěma třetinám firem poklesla poptávka. Loni přitom většina respondentů očekávala opačný trend.
„Celkem 18 procent firem uvažuje o omezení, přerušení nebo ukončení podnikání,“ říká výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. 
Index očekávání firem
6
Fotogalerie

Firmy čelí historicky největšímu propadu nálady od roku 2013, kdy začalo jeho sledování. Index očekávání, který pro ČSOB sestavuje agentura Datank, meziročně poklesl o 54 bodů na hodnotu minus 39,4 bodu.

Příčinou poklesu optimismu je podle agentury negativní zkušenost z předchozích měsíců tohoto roku a stále se prohlubující dopady pandemie. Kvůli nim dvěma třetinám firem poklesla poptávka. Loni přitom většina respondentů očekávala opačný trend.

„Celkem 18 procent firem uvažuje o omezení, přerušení nebo ukončení podnikání,“ říká výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. 

Celkem 62 procent firem očekává pokles investic. Nejčastěji firmy omezí objem investic o dvě pětiny.

Pandemie má ale podle ČSOB i pozitivní efekty. Z průzkumu vyplynulo, že urychluje digitalizaci ve firmách. Téměř dvě pětiny firem také uvedly, že jim digitalizace pomáhá zvládání koronakrize. 

Zároveň pandemie firmy donutila tvořit si rezervy, aby mohly flexibilněji reagovat na další události a nemusely překotně propouštět své zaměstnance.

„Do konce roku tak plánuje změnu počtu zaměstnanců jen zhruba čtvrtina firem. Už příští rok by se navíc trh práce mohl vrátit k růstu. Až pětina firem plánuje nabírání nových zaměstnanců,“ dodal Manda.

Index očekávání firemIndex očekávání firem|ČSOB/Datank