Airbus překonal svůj rekord, prodal další stovky letadel

Airbus 320neo

Airbus 320neo

(VIDEO) Airbus podle očekávání překonal vlastní rekordní kontrakt o prodeji 180 letadel indické společnosti IndiGo. Dnes totiž evropský letecký výrobce podepsal na pařížském aerosalonu zakázku na 200 letadel, s opcí na koupi stovky dalších, s malajsijskými aerolinkami AirAsia, které jsou největším nízkonákladovým přepravcem v Asii.

Společnost AirAsia si objednala modernizovaná letadla A320, označená jako A320neo. Úhrnná katalogová cena letadel je 18,2 miliardy dolarů (zhruba 311 miliard korun). Evropský výrobce letadel Airbus navíc dostal z Indie další velkou zakázku na A320neo. Indický přepravce GoAir si objednal 72 těchto strojů v katalogové ceně 6,6 miliardy dolarů (112 miliard Kč).

Obchodní část letecké přehlídky v Paříži byla důkazem prudkého oživení poptávky po letecké dopravě v Asii a také úspěchu menších úsporných letadel, o které je v době vysokých cen paliv velký zájem. A320neo by měl mít oproti svému předchůdci spotřebu pohonných hmot nižší o 15 procent.

Nízkou spotřebou se může pochlubit také konkurent středního Airbusu – Boeing 787 Deramliner – který je vyroben z velké části z uhlíkových kompozitů, je lehčí a slibuje úsporu až 20 procent paliva ve srovnání s podobnými typy dnes užívaných letadel. Úspěch nové verze A320 je pro Boeing velkou výzvou. Firma nyní zvažuje, zda rychle zmodernizuje svůj nejprodávanější menší letoun 737, nebo bude vyvíjet zcela novou verzi, i za tu cenu, že ho během vývoje v tomto segmentu opustí zákazníci.

Tak velké letadlo, jakým je Airbus A380, přináší na obsazených letištích potíže s manévrováním. Prohlédněte si video největšího letadla světa, včetně animace průběhu jeho poškození při pojíždění na letišti Le Bourget

Zakázka AirAsia je mezi leteckými společnostmi třetí nejvyšší podle hodnoty. Překonaly ji pouze objednávky arabských aerolinek Qatar Airwys a Emirates na velká a širokotrupá letadla. Rovněž japonská letecká společnost Skymark si dnes přiobjednala další dvě superjumba Airbus A380. Skymark je další z řady progresivních nízkonákladových přepravců, v tomto roce už si objednal už šest obřích strojů. Dvě letadla A380 mají dohromady katalogovou cenu 750 milionů eur (18,2 miliardy Kč). Výrobci však zákazníkům zpravidla sleví.