Amazon a General Motors jednají o vstupu do konkurenta Tesly

Model R1T

Model R1T Zdroj: Reuters

Šéf společnosti RJ Scaring představuje elektromobil R1T
Model R1T
Model R1T
Model R1T
Model R1T
15
Fotogalerie

Internetový gigant Amazon a automobilka General Motors plánují miliardové investice do společnosti Rivian, která připravuje výrobu elektrických pick-upů a SUV. Informovala o tom agentura Reuters.

Pokud se zúčastněné strany dohodnout, Amazon a GM by si zajistili minoritní podíl v Rivianu. Pro automobilku by se jednalo o velké postrčení k tomu, aby jako první na americkém trhu začala vyrábět elektrický pick-up. Spolupráce může být podle agentury Reuters oznámena ještě tento měsíc.

„Obdivujeme přínos společnosti Rivian k dosažení nulových emisí a budoucnosti elektrických automobilů,“ uvedla General Motors v prohlášení. Na dotaz, zda s Rivianem jedná, však firma nereagovala.

Rivian je americká automobilka z michiganského města Plymouth, kterou před deseti lety založil Robert Scaringe. V roce 2012 koupila firma bývalou továrnu automobilky Mitsubishi ve státě Illinois. Zatím Rivian představil vozy R1T Truck a R1S SUV, jejichž produkce by měla začít v roce 2021.

Rivian je jednou z mnoha značek, které se snaží konkurovat automobilce Tesla podnikatele Elona Muska. Ten loni v srpnu naznačil, že dalším modelem Tesly by mohl být právě elektrický pick-up. Tesla musí ale nejprve dokončit kompaktní SUV Model Y, které by mělo přijít na trh v roce 2020.