Autem roku se stal už podruhé Mercedes-Benz třídy E. Kupka předal vítězi cenu

Letošním Autem roku v ČR se stal Mercedes-Benz třídy E

Letošním Autem roku v ČR se stal Mercedes-Benz třídy E Zdroj: ČTK

Titul Auto roku 2024 v ČR získal Mercedes-Benz třídy E. Vůz značky Mercedes-Benz obdržel titul v soutěži podruhé. Nová třída E navázala na úspěch modelu SLS AMG z roku 2011. V hlasování odborné poroty složené z dvacítky motoristických novinářů nový vůz porazil BMW řady 5, který se umístil na druhé příčce. Třetí místo získal vůz Subaru Crosstrek. Výsledky ankety oznámil pořádající Svaz dovozců automobilů.

Vítěz vzešel z pětice finalistů, mezi kterými byly i vozy Kia EV9 a Hyundai Ioniq6. Automobilky do soutěže přihlásily 21 letošních novinek. Porotci při výběru zohledňovali zejména parametry, jako jsou technické inovace, technologická vyspělost vozu a získaná hodnota za vynaložené peníze. Cenu vítězi jubilejního 30. ročníku ankety Auto roku v ČR na slavnostním vyhlášení v Kongresovém centru Praha předal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vůz šesté generace třídy E, s interním označením W214, se podle německé automobilky Mercedes-Benz řadí do vyšší střední třídy. První generace této řady se začala vyrábět v roce 1993. Všechny čtyřválcové verze vozů nové generace mají pomocný elektromotor a devítistupňovou automatickou převodovku. Základní motorizace jsou mild-hybridy se startér-generátorem o výkonu 17 kilowattů, plug-in hybridy mají 95kilowattový elektromotor s dojezdem až 100 kilometrů. Automobil také umožňuje videohovory přes aplikaci Zoom nebo například používání sociální sítě TikTok.

Loni titul v České republice získala Honda Civic s výhradně hybridním pohonem e:HEV s třemi motory. Jeden je spalovací, jeden elektrický sloužící jako generátor a další elektromotor auto pohání.

Vítěz letošního ročníku české soutěže se nedostal do evropské ankety Auto roku. Finalisty evropské soutěže se ale stali dva čeští finalisté, vozy BMW řady 5 a Kia EV9. Dalšími pěti finalisty jsou BYD Seal, Peugeot E-3008/3008, Renault Scénic, Toyota C-HR a Volvo EX30. Vyhlášení evropského Auta roku se uskuteční 26. února na ženevském autosalonu.