Babišův Agrofert má zálusk na dorty, krouží kolem Smetanové cukrárny

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Mírně stoupající zájem o cukrářské výrobky v posledních pár letech přiměl největšího potravinářsko-zemědělského hráče v Česku, skupinu Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše (ANO), se opět poohlížet po vlastní cukrářské výrobě. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů projevil zájem o Smetanovou cukrárnu, která se zhruba čtyřsetmilionovými ročními tržbami patří mezi největší tuzemské výrobce cukrářského zboží pro menší obchody i nadnárodní řetězce.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka snahu o novou akvizici nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Agrofert zásadně své budoucí akvizice a investice nekomentuje. V minulosti jsme cukrářskou výrobu měli v rámci Penamu. Tu jsme už před několika lety prodali a nyní v cukrářské výrobě nepůsobíme,“ řekl pouze serveru E15.cz. E15 se snažil oslovit i majitelku Smetanové cukrárny sídlící v Roztokách u Prahy Annu Hlavsovou. Na zaslané otázky ale nezareagovala.

Smetanová cukrárna působí na českém trhu 21 let. Vznikla jako rodinná firma s jedním kamenným provozem, postupně rozšířila provozy o další výrobny. V průběhu let se stala jedním z předních dodavatelů národních i nadnárodních řetězců v České republice a v zahraničí, zejména na Slovensku. V současnosti dodává své výrobky pro řetězce Tesco, Makro, Ahold, Billu či Eurest a má také výrazný podíl na nezávislém trhu.

Cukrárna má 60 distribučních aut

Prostřednictvím 54 závozových linek rozváží produkci 60 distribučních vozů po celé České a Slovenské republice. Ročně firma dodá přes 30 milionů výrobků z celkem 1200 druhů. V prodejní síti jsou cukrářské produkty distribuovány pod značkou „Smetanová cukrárna“ a cukrárna „de Paris“.

Ekonomicky se ale firmě v posledních třech letech až tak nedaří. Ještě v roce 2010 dosáhly její tržby 445,9 milionu korun a zisk činil 12,2 milionu. O rok později tržby klesly na 431,5 milionu a zisk spadl na 1,5 milionu. Předloni pak tržby klesly o dalších 14 procent na 370,5 milionu a firma se navíc dostala do ztráty 11,5 milionu. Výsledky za loňský rok zatím Smetanová cukrárna nezveřejnila.

Ročně se vyrobí desítky tisíc tun cukrářského pečiva

Podle údajů Českého statistického úřadu se loni v Česku vyrobilo 43 731 tun čerstvého cukrářského pečiva. To meziročně znamenalo nárůst o 13 procent, zároveň to loni bylo nejvíce za poslední tři roky a více než například po většinu devadesátých let. Svého vrcholu ale cukrářská výroba zažila v minulém desetiletí, kdy se objem výroby pohyboval od 45 tisíc tun v roce 2001 po téměř 62 tisíc o šest let později.