Benešovský Mavel dohodl byznys na Expu, dodá turbíny pro vodní elektrárnu v Kyrgyzstánu

Vodní turbína

Vodní turbína Zdroj: MAVEL

Světová výstava EXPO v kazašské Astaně
Astana Expo 2017
Astana Expo 2017
Astana Expo 2017
Astana Expo 2017
8
Fotogalerie

Česká účast na mezinárodní výstavě Expo 2017 v kazašské Astaně, která se věnuje energetice, se už může pochlubit první zakázkou. Benešovský výrobce vodních turbín, společnost Mavel, se dohodla s kyrgyzskou firmou Kyrgyz Grannat na dodávce vodní elektrárny dosahující téměř dva miliony eur.

Společnost Mavel dovezla do Astany vodní turbínu MT – jde o násoskovou Kaplanovu turbínu. Její hlavní výhodou je rychlá a nenáročná instalace, která nevyžaduje výstavbu objektu elektrárny. Návštěvníci si jej mohou prohlédnout v réálné podobě, nejde o prototyp, nýbrž o funkční turbínu. Vyrobena byla v Benešově za zhruba milion korun. „Věříme, že si na Expo najde budoucího majitele,“ sdělil Jan Šíp z Mavelu.

Na financování zakázky se chce podílet Česká exportní banka (ČEB). „Chceme pomoci českému výrobci vodních turbín, aby mohl uskutečnit obchod v hodnotě 1,8 milionu eur,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš. Jan Šíp, člen představenstva firmy Mavel, k tomu podotkl: „Takový obchod se bez podpory při financování neobejde“.

Kontrakt ocenil koordinátor podnikatelského programu na Expo František Masopust. „Je příjemné, že se smysluplnost naší snahy o českou účast na Expo potvrdila hned zkraje výstavy podpisem této smlouvy,“ řekl.

Zájem o české produkty z energetického sektoru hlásí i další potenciální partneři. „Před před podpisem je velká zakázka v oblasti obnovitelných zdrojů,“ naznačil šéf ČEB Bureš.

Trendem české hydroenergetiky posledních let, je nejen vývoz turbín, servis a engineering, ale také investice do vodních elektráren ve světě. „Třeba v Gruzii provozují Češi nejen 15 elektráren, ale také distribuční soustavu. Česko má v hydroenergetice dobrý zvuk ve světě, dlouholetou tradici a objevy světového měřítka. Také proto jsme se na tento obor na Expo zaměřili,“ shrnul Jan Krs, komisař české účasti na Expo.

Expo 2017 v Astaně, jehož českou část zahájil 10. června přistřižením pásky prezident Miloš Zeman, je pro tuzemské vystavovatele příležitostí jak představit vyspělé technologie, tak uzavřít kontrakty pro jejich využití.