Českým zbrojařským firmám se rekordně daří

Letoun L-159

Letoun L-159 Zdroj: čtk

Letoun L-159
Letoun L-159
Letoun L-159
Letoun L-159
Letoun L-159
22
Fotogalerie

Českým zbrojařským firmám se daří. Loni export zbraní a vojenského materiálu z Česka dosáhl podle odhadů rekordních 18,8 miliardy korun a obor poroste zřejmě i letos. Řada firem se navíc dostává na hranici svých kapacit. V roce 2015 činil finanční objem vývozu vojenského materiálu 15,13 miliardy.

"Nárůst exportu očekáváme i v roce 2017. Nebude již tak velký jako v předchozích letech, neboť řada firem se dostala na strop svých výrobních kapacit. Dalšímu rozvoji brání nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce," uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Hynek.

Firmy sdružené do Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu v současnosti zaměstnávají více než 20 tisíc lidí. Podle údajů asociace mezi hlavní exportní trhy patří Irák nebo Spojené státy americké. Zájem o české zboží je také v Alžírsku, Afghánistánu nebo Brazílii.

Loni se díky dalšímu vývozu letounů L-159 mírně zvýšil podíl letecké techniky na celkovém vývozu. Rostou také dodávky technologií a polotovarů. Souvisí to s tím, že čím dál víc zemí chce, aby jim výrobci zbraní garantovali schopnost výroby či oprav v jejich zemi. "Je to kvůli bezpečnosti dodávek. Už nikdo nechce být závislý na dodavateli ze zahraničí komplexně," uvedl už dříve Hynek.

V oboru se snaží prosadit i některé firmy, které s ním nebyly dříve spojené. Příkladem je designérská společnost Zetor Engineering, s.r.o., jejíž výhradní činností je rozvoj speciálních projektů v oblasti vojenského průmyslu. Firma na veletrhu ukazuje aktuální podobu vyvíjeného speciálního vojenského vozidla - mobilní základny a nosiče speciálních vojenských nadstaveb. K vidění je také prototyp speciálního čtyřkolového vozidla.

Video: Představení letounu L-159

Video placeholde

Představení letounu L-159 premiérovi Bohuslavu Sobotkovi • Aero Vodochody