Benzin pod třicet korun: Natural 95 je nejlevnější za posledních pět let

Průměrná cena Naturalu 95 klesla pod 30 korun za litr

Průměrná cena Naturalu 95 klesla pod 30 korun za litr Zdroj: ctk

Průměrná cena benzinu Natural 95 v České republice poprvé od ledna 2010 klesla pod 30 korun za litr, vyplývá z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ve čtvrtek stál litr benzinu průměrně 29,97 korun. Ještě podstatně levnější byl ale na přelomu let 2008 a 2009, při vypuknutí světové ekonomické krize, tehdy stál Natural 95 méně než 23 korun za litr. Tehdy i teď je za zlevňováním hlavně propad cen ropy, česká měna však v té době byla silnější k dolaru než dnes.

Od začátku loňského roku až do října se celorepublikové průměrné ceny stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici. Poté ale začal výrazný pokles, který způsobil přebytek ropy na trhu.

Za celý loňský rok se ceny Naturalu 95 propadly v Česku o 4,16 korun za litr a ceny nafty o 4,15 korun a jen za první dva týdny letošního roku klesly průměrné ceny pohonných hmot v České republice o více než korunu. Navíc v některých regionech jsou ceny hluboko pod celorepublikovým průměrem.

Průměrná cena pohonných hmot v ČeskuPrůměrná cena pohonných hmot v Česku | ccsVývoj cen Naturalu 95 a Nafty

Nafta zatím na rozdíl od benzinu pod hranici 30 korun nezlevnila, ve čtvrtek za ni řidiči v Česku průměrně zaplatili 30,08 korun za litr. Nafta byla za méně než 30 korun naposledy v dubnu 2010.