Biden varuje Evropu před rozšířením plynovodu Nord Stream

Stavba prvního plynovodu Nord Stream

Stavba prvního plynovodu Nord Stream Zdroj: Nord Stream

Americký viceprezident Joe Biden varoval Evropskou unií před výstavbou další větve plynovodu Nord Stream, přivádějící plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. "Vypadá to jako pěkně špatná dohoda" pro Evropu, protože zvýší její energetickou závislost na Moskvě, řekl. Plynovod je trnem v očí mimo jiné i Slovensku a premiér Robert Fico zřejmě chce také o něm jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Plánované druhé dvojí potrubí Nord Stream 2 znamená obcházení Slovenska a Ukrajiny, tedy tradičních tranzitních zemí, přes které ruský energetický gigant Gazprom dodává plyn do Evropy. Tyto země by tak přišly o nemalé příjmy z tranzitních poplatků.

Fico podle slovenských webů před odletem do Moskvy prohlásil, že vybudování nového plynovodu Nord Stream 2 by Slovensko výrazně poškodilo. „Jestliže by přes Slovensko přestal proudit ruský plyn na západ, přijdeme ročně o 800 milionů eur,“ řekl.

Na druhé straně energetická cenová válka mezi Moskvou a Kyjevem v minulosti způsobila přerušení dodávek plynu z Ruska do Evropy.

Biden dnes poznamenal, že uzavřít Evropu „do větší závislosti na Rusku v této chvíli… by zásadně destabilizovalo Ukrajinu“. Nicméně hned také „diplomaticky“ dodal, že o této záležitosti musejí rozhodnout sami vedoucí představitelé Evropské unie.

Viceprezident USA po jednání se švédským premiérem Stefanem Löfvenem rovněž podotkl, že ruský plyn „může a měl by být“ součástí evropského trhu. „Ale tento trh musí být otevřený a soutěživý. Všichni musejí hrát podle pravidel,“ řekl.

„Žádná země by neměla být schopna využívat energii jako zbraň… k vynucování politiky jiných zemí,“ dodal se zjevnou narážkou na Rusko.

Mapa projektu Nord Stream 2Mapa projektu Nord Stream 2|Nord Stream 2Plánovaná trasa Nord Steam II