Gazpromu se komplikuje stavba Nord Stream II, Polsko odstřelilo konsorcium

Stavba prvního plynovodu Nord Stream

Stavba prvního plynovodu Nord Stream Zdroj: Nord Stream

Polsko, největší odpůrce stavby plynovodu Nord Stream II, zkomplikovalo ruskému Gazpromu stavbu nového potrubí. Kvůli odporu polského antimonopolního úřadu vycouvaly z konsorcia pro stavbu plynovodu západoevropské společnosti, které měly mít ve společném podniku dohromady poloviční podíl.

Ve společnosti Nord Stream 2 AG tak zůstal jen Gazprom, který však tvrdí, že výstavbu nynější krok neohrozí. Jednotliví západní partneři, německé firmy Wintershall a Uniper, francouzský Engie, britský Shell a rakouský OMV teď budou hledat možnosti, jak se do projektu zapojit jinak.

Polský antimonopolní úřad oznámil na konci července, že konsorcium by mohlo posílit už tak dominantní pozici Gazpromu při jednáních o dodávkách zemního plynu do Polska. Ruský plyn se totiž do Polska může dostat jen z východu přes Bělorusko, nebo ze západu z Německa. Úřad vyzval budoucí stavitele plynovodu, aby se k jeho názoru vyjádřili. Do varšavského sídla úřadu místo toho přišel na konci minulého týdne dopis oznamující rozpuštění spolku. „To znamená, že vytvoření společného podniku, který má vybudovat Nord Stream II, není možné. Pro transakci to znamená červenou,“ vysvětluje šéf antimonopolního úřadu Marek Niechcial.

Pro Gazprom je to první rozhodnutí některého z evropských úřadů, které se postavilo proti plynovodu. Německý antimonopolní úřad dal konsorciu zelenou na konci loňského roku. Evropská komise se dosud jednoznačnému stanovisku, jestli plynovod odpovídá evropskému právu, vyhýbá. Částečně i proto, že projekt podporují Německo a další velké unijní státy. Na jejich hlas spoléhá i ruský plynárenský obr. „Velké evropské státy si jsou vědomy, že Evropě bude brzy plyn chybět. Proto se za Nord Stream postavily. Evropský energetická pravidla neporušuje ani podmořská část plynovodu, ani jeho část na souši,“ prohlásil v červnu šéf Gazpromu Alexej Miller.

Mapa projektu Nord Stream 2Mapa projektu Nord Stream 2 | Nord Stream 2

Nové potrubí, které by do Evropy měly přímou cestou dodávat 55 miliard metrů krychlových plynu, bude stát podle posledních odhadů Gazpromu 9,9 miliardy eur. Letos na podzim Gazprom vybere dodavatele trubek. Stavba by měla začít v roce 2018. Analýza amerického institutu Stratfor uvádí, že Gazprom sám si vybudování plynovodu může dovolit. Navíc času na nové zapojení západních partnerů má podle analytiků dost.