Bohumínský Viadrus ukončí výrobu kotlů, o práci přijde 250 lidí

Výroba kotlů a topení ve firmě Viadrus končí

Výroba kotlů a topení ve firmě Viadrus končí Zdroj: Tomeš Michael / E15

Výroba kotlů a topení ve firmě Viadrus končí
Výroba kotlů a topení ve firmě Viadrus končí
Výroba kotlů a topení ve firmě Viadrus končí
Výroba kotlů a topení ve firmě Viadrus končí
5
Fotogalerie

Společnost Viadrus z Bohumína na Karvinsku, která je největším českým výrobcem topenářské techniky, uzavře slévárnu a související provozy výroby kotlů a radiátorů. Kvůli tomu v první polovině příštího roku propustí přibližně 250 zaměstnanců. Klasické kotle a radiátory se podle firmy nedokázaly při současných trendech ve vytápění prosadit na trhu.

Na konci loňského roku měl podnik přes 370 zaměstnanců, téměř 300 z nich pracovalo v dělnických profesích. Ve firmě zůstane zachován jen samostatný provoz slévárny oceli a neželezných kovů a také servisní podpora pro zákazníky, kteří si výrobky Viadrusu pořídili nebo pořídí.

„Již delší období je zřejmé, že výrobky obchodní společnosti Viadrus, zejména nosný segment litinových kotlů na tuhá paliva, stejně jako samotný způsob výroby nemohou ze své povahy plně obstát proti moderním ekologickým trendům v oblasti vytápění,“ oznámili předseda představenstva Petr Teichmann a místopředseda představenstva Jan Zaškolný. Vzhledem k rostoucím závazkům Evropské unie a jejích členských států se podle nich trh topenářské techniky bude ještě více ubírat směrem k alternativním ekologickým technologiím a materiálům.

Viadrus je tradičním ryze českým výrobcem produktů z šedé litiny, zejména kotlů a radiátorů. Patří i mezi významné hráče na evropském topenářském trhu. Ročně vyrábí zhruba 25 tisíc kotlů a asi 300 tisíc radiátorů.

V roce 2019 dosáhla firma tržeb 925 milionů korun (o 53,5 milionu nižších než v roce 2018). Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) jí meziročně stoupl o 19 milionů na 88 milionů korun a firma se z předloňské ztráty 10,5 milionu dostala loni do čistého zisku 4,8 milionu korun. Vlastníkem firmy je Bonatrans Group Holding.