Růst nezaměstnanosti je jen otázkou času, říká šéf strojírenské divize Koh-i-noor Záboj

Robert Záboj

Robert Záboj Zdroj: Anna Vacková

Robert Záboj
Robert Záboj
Robert Záboj
Robert Záboj
5
Fotogalerie

Tuzemské strojírenské subdodavatele čeká nejspíše další ústup ze scény. I kvůli koronaviru zůstanou životaschopné už jen podniky s vlastním vývojem, nebo alespoň další přidanou hodnotou. Tu mohou zajistit investice do výroby či větší akvizice. „Chceme firmu, která dokáže vyrábět unikátní produkty s originálním know-how. Může se ale stát, že některá firma zkrachuje a my odkoupíme jen technologii a převezmeme její práci,“ říká Robert Záboj, který řídí strojírenskou divizi holdingu Koh-i-noor.

Řada tuzemských velkopodnikatelů se v posledních letech na strojírenství značně spálila. Důvodů je více, například levné výrobky z Číny, přísná regulace z Evropské unie, anebo nástup elektromobility. Věříte budoucnosti českého strojírenství i s ohledem na současnou situaci související s pandemií?

Věřím. Česká republika má ve strojírenství dvousetletou tradici. Zatímco Uhry byly zemědělské, Rakousko mocnářské, Česko bylo kolébkou středoevropského strojírenství. Máme z čeho čerpat. Bohužel, současné vzdělávání této tradici vůbec neodpovídá. Do technických oborů se hlásí strašně málo lidí.

I kdyby se tento trend Česku podařilo odvrátit, stále jsou tu ty vnější faktory a ty už v Česku nikdo neovlivní. Není to spíše tak, že vzdělávání je v tomto ohledu možná překvapivě napřed?

Chtěl jsem se dostat k tomu, že životaschopné už budou jen podniky s vlastním vývojem, nebo alespoň větší přidanou hodnotou. Montoven je po světě obrovské množství a Česká republika už patří do té části světa, v níž jsou náklady na pracovníka a energie nesrovnatelně vyšší než v rozvojových zemích. Nedává proto smysl, aby zákazník v Česku nakupoval výrobek, který sežene v řadě dalších zemí mnohem levněji.

Vaše firmy jsou ale také subdodavatelské. Jak se tedy konečně dostat na ten další vývojový stupeň s vyšší přidanou hodnotou?

My ale máme vlastní vývojové centrum, což je v našem segmentu výjimka. Zkoušíme nové cesty, inovujeme. Pracujeme například na vývoji přesného plastového ozubeného kola z polymerního kompozitu. Takové know-how má v Česku jen velmi málo firem. Dále se zabýváme technologií výroby dílu z materiálu PEEK, což je speciální polymer, který má v lecčems podobné vlastnosti jako kov. Obecně plánujeme, že přejdeme do segmentu s vyšší přidanou hodnotou, k čemuž nám mohou pomoci i potenciální akvizice.

Není pochyb o tom, že kvůli krizi bude k akvizicím mnoho příležitostí. Celá řada firem je v těžké finanční situaci, nebo dokonce před krachem. Předpokládám, že takovou šanci k akvizici si ujít nenecháte?

Relativně velké množství nabídek na převzetí jsme dostávali už zhruba před dvěma roky, tedy v době, kdy byl růst ekonomiky na vrcholu. Tehdy si firmy často říkaly i o osminásobky EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů – pozn. aut.). Dnes už je situace jiná a mnohdy se zdá, že už nejde ani o cenu, ale že by se firmy spokojily s tím, že je někdo větší zkrátka zachrání. My jsme na akvizice připraveni, ale chceme si skutečně vybírat.

 Kolik jste ochotni za převzetí nabídnout?

Chceme firmu, která dokáže vyrábět unikátní produkty s originálním know-how. Takové převzetí by mohlo stát i miliardu, tím pádem zhruba i takovou částku máme připravenou. Může se ale stát, že některá firma zkrachuje a my odkoupíme jen technologii a převezmeme její práci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!