Britským ocelářům vadí levný dovoz z Číny, pětina z nich přišla o práci

Ocelárna (ilustrační foto)

Ocelárna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Jo Guldi via Flickr

Britští oceláři vyzvali vládu, aby přiměla své partnery v Evropské unii k zásahu proti levnému dovozu oceli z Číny. Britské ocelářství se dostalo do těžké krize a jen v říjnu ztratilo kvůli přetlaku nabídky na trhu téměř čtyři tisíce pracovních míst, což je asi pětina pracovních sil v sektoru. O věci na žádost Británie na mimořádné schůzce v Bruselu diskutovali zástupci členských zemí Evropské unie.

odle Jiřího Koliby, náměstka českého ministra průmyslu a obchodu, na jednání „mnohohlasně“ zazněla potřeba rychle řešit zejména regulaci obchodu se třetími zeměmi, a to na celoevropské úrovni. Jednou z možností jsou například antidumpingová cla, konkrétní závěry by však měly padnout až na dalším jednání 27. listopadu.

„Nejsme v té první linii přímo ohrožených států. Ale je otázka času, kdy se tak může stát,“ řekl o české situaci v Bruselu novinářům Koliba.

O mimořádnou schůzku požádal své partnery v EU britský ministr obchodu Sajid Javid. Ráno v Bruselu demonstrovali britští oceláři spolu se svými kolegy z Belgie a Francie. Žádali okamžité kroky proti údajnému čínskému dumpingu a k řešení vysokých energetických nákladů těžkého průmyslu.

„Spojené státy a další země již učinily kroky k omezení levného čínského dovozu, který narušuje jejich trhy, a EU musí nyní rychle udělat totéž,“ řekl podle agentury Reuters šéf britské ocelářské lobby UK Steel Gareth Stace. Britský odborový svaz Unite mimo jiné požaduje, aby EU odňala Číně status tržní ekonomiky, pokud nebude Peking hrát podle pravidel EU. To by unii umožnilo razantnější kroky proti čínskému dovozu.

Energeticky náročná odvětví v Británii platila za elektřinu v prvním pololetí o 80 procent více, než je průměr v EU

Ocelářské asociace Eurofer a industriAll uvedly, že jen za minulý měsíc ztratil sektor v EU pět tisíc pracovních míst. Krize je podle nich velkou hrozbou pro všech 330 tisíc zaměstnanců odvětví, jejichž počet se už od roku 2008 snížil o 85 tisíc.

Britské ocelářství je nejvíce zasaženo proto, že britská libra v poslední době na rozdíl od slabého eura výrazně zpevnila, což snížilo konkurenceschopnost britské produkce v zahraničí a zvýhodnilo dovoz. Británie má navíc kvůli vysokým nákladům takzvané zelené politiky mnohem vyšší ceny energie než většina ostatních zemí.

Energeticky náročná odvětví v Británii platila za elektřinu v prvním pololetí o 80 procent více, než je průměr v EU; ten je přitom dvě třetiny nad úrovní cen v USA a jiných vyspělých ekonomikách, uvedl Reuters. Britské ocelářství nicméně považuje za hlavního viníka svých potíží Čínu.

Čína vyrábí téměř polovinu světové produkce oceli v objemu 1,6 miliardy tun. Odhaduje se, že letos vyveze na světové trhy rekordních 100 milionů tun oceli, aby zmírnila přebytek na domácím trhu.

Problém čínského dovozu pronikl na přední stránky britského tisku během říjnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na britských ostrovech. Vláda se kvůli tomu dostala pod tlak a minulý týden ocelářům slíbila refundovat náklady „zelené“ daně, pokud jí to schválí EU.