Bývalý německý kancléř Schröder byl nominován do správní rady ropné společnosti Rosněfť

Gerhard Schröder

Gerhard Schröder Zdroj: profimedia.cz

Nord Stream
Nord Stream
Nord Stream
Gerhard Schröder a Vladimír Putin
5
Fotogalerie

Ruská vláda nominovala bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera do správní rady společnosti Rosněfť, největšího producenta ropy v Rusku. Zastávat by mohl funkci nezávislého ředitele.

Gerhard Schröder, který byl německým kancléřem v letech 1998 až 2005, je jedním ze sedmi kandidátů na pozici "nezávislého ředitele" ve správní radě ruské společnosti Rosněfť. Ruská vláda, která v největší ropné firmě v zemi drží nadpoloviční podíl, jeho nominaci potvrdila ve vládním prohlášení. Mezi kandidáty na novou funkci figurují také ruský ministr energetiky Alexandr Novak či stávající šéf Rosněfti Igor Sečin. 

Předchůdce Angely Merkelové v kancléřském úřadu působí v současnosti jako předseda výboru akcionářů Nord Stream AG, konsorcia vedeného ruskou společností Gazprom. Zřízeno bylo kvůli výstavbě stejnojmenného plynovodu, kterým proudí zemní plyn z Ruska přes Baltské moře do Evropy.

V Rosněfti vlastní Rusko podíl 50 procent plus jedna akcie. Rosněfť patří mezi firmy, na které západní země uvalily sankce kvůli úloze Moskvy v ukrajinské krizi.

Schröder nazývá ruského prezidenta Vladimira Putina svým přítelem a je kritikem sankcí vůči Rusku. Jeho kandidatura byla navržena, neboť Rosněfť plánuje zvýšit počet členů správní rady z devíti na 11, uvedla ruská vláda na svých internetových stránkách.