CEFC zaplatila za zrušení dohody o koupi podílu v Rosněfti miliardovou kompenzaci

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

Čínská energetická společnost CEFC zaplatila katarskému státnímu investičnímu fondu Qatar Investment Authority (QIA) a švýcarské těžební společnosti Glencore 224,8 milionu eur (5,8 miliardy korun) za zrušení smlouvy o převzetí podílu v ruské ropné společnosti Rosněfť. Na svém webu to napsal ruský list Kommersant.

Šéf společnosti Glencore Ivan Glasenberg ale dříve hovořil o podstatně vyšší částce, a to 400 milionů eur.

QIA a Glencore ale podle odborníků vydělaly nejméně 2,4 miliardy eur na růstu ceny akcií a na dividendách Rosněfti. Konsorcium těchto firem koupilo v roce 2016 podíl 19,5 procenta. Podle agentury ACRA nyní hodnota akcií činí 11,72 miliardy eur a je zhruba o 1,5 miliardy eur vyšší, než byla jejich transakční cena. Navíc v letech 2017 a 2018 firmy inkasovaly dividendy ve výši 64,15 miliardy rublů, neboli 856 milionů eur při současném kurzu.

Dohoda mezi konsorciem QIA a Glencore s CEFC ze září 2017 zkrachovala letos v květnu, když čínské úřady začaly CEFC a jejího šéfa a zakladatele Jie Ťien-minga vyšetřovat kvůli podezření z hospodářské kriminality. Čínský konglomerát CEFC měl koupit 14,2 procenta akcií Rosněfti za 9,1 miliardy dolarů. CEFC se s Rosněftí rovněž dohodla na dodávce 10 milionů tun ropy během pěti let a tato část dohody podle zdrojů Kommersantu obeznámených se situací stále platí.