České letouny L 410 budou střežit polské hranice

Letoun L 410

Letoun L 410 Zdroj: profimedia.cz

Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
Flotila polské pohraniční stráže
Flotila polské pohraniční stráže
8
Fotogalerie

Polská pohraniční stráž si ve výběrovém řízení na dodávku hlídkových letadel vybrala české stroje L 410 od kunovické společnosti Aircraft Industries. Za dva letouny vybavené vyhledávací a sledovací technikou zaplatí necelých 110 milionů zlotých (658 milionů korun).

Pohraničníci nakoupí letadla stávající generace označované jako L 410 UVP-E20, přestože se již rozjíždí výroba modernizované verze českého letounu. Tendr vyhráli polský dealer letadel JB Investments a servisní společnost Aero Club, letadla mají dodat nejpozději v říjnu 2020. Smlouva s dodavateli byla podepsána na konci ledna, oznámilo Ústředí pohraniční stráže. Výrobce letadel, společnost Aircraft Industries, na dotazy deníku E15 neodpověděl.

Součástí dodávky jsou i radary pro sledování cílu na zemi, na vodě i ve vzduchu, systém umožňující identifikaci pohybujících se objektů, satelitní komunikační systém, zařízení pro vyhledávání ztroskotaných lodí. Kvůli předpokládaným hlídkovým letům nad Baltem budou letadla vybavena i nadstandardními záchrannými prostředky pro případ nouzového přistání na moři.

České letouny nebudou složit jen k hlídkování na polských hranicích. Pohraniční stáž je zároveň nasadí i na misích pro unijní agenturu FRONTEX při ochraně vnější hranice EU.

Tendr pohraniční stráže původně vyhrál polský výrobce PZL se svým letounem M28 Bryza. Výsledky výběrového řízení ale poté anulovaly úřady, které z tendru následně vyřadily čtyři ze sedmi uchazečů včetně vítězné firmy. Ze zbylých nabídek si pak pohraničníci vybrali česká letadla.

Polská pohraniční stráž v současnosti provozuje 13 letadel, její flotila nyní prochází rozsáhlejší modernizací. Na konci loňského roku pohraniční stráž podepsala smlouvu o dodávkách dvou malých vrtulníků Robinson R44 a jednoho vrtulníku Airbus Helicopters H135.