České ocelárny čeká boj o přežití

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Hutě varují, že je vyšší náklady na emisní povolenky připraví o všechen zisk. Pak by nemělo smysl vyrábět v Česku surové železo a ocel.

České ocelárny čeká po roce 2020 boj o přežití. Dopadne na ně reforma obchodování s emisními povolenkami, které jim výrazně zkrátí příděl povolenek, za něž nemusí platit.

Zároveň reformní opatření povedou k růstu ceny povolenek. Dva největší tuzemské podniky, ostravský ArcelorMittal a Třinecké železárny, spočítaly, že v příštích deseti letech utratí za povolenky kvůli reformě přes 16 miliard korun.

Vyšší náklady dopadnou nejdříve na třineckého výrobce, který se dokázal po finanční krizi z let 2008 a 2009 dostat zpět na plnou výrobní kapacitu. Nezbudou mu proto povolenky, které dostával v období let 2013 až 2020.

Ostravský ArcelorMittal má z minulosti zásobu povolenek, která mu vytvoří nákladový polštář až do roku 2025. „V roce 2030 při odhadované ceně povolenky 39 eur bude obě firmy stát nákup povolenek 3,8 miliardy korun. Přitom součet zisků obou společností za rok 2016 byl 2,7 miliardy korun,“ říká generální ředitel Třinecké železáren Jan Czudek.

V roce 2030 by v tuně oceli vyrobené v Česku byly obsaženy náklady na povolenky ve výši 31 eur. V případě Třince tato částka představuje skoro 6 procent průměrné ceny, za kterou železárny prodávaly loni své výrobky. U ArcelorMittalu by byl tento podíl ještě vyšší. „Takový nárůst nedokážeme vykompenzovat úsporami v jiných nákladových položkách,“ dodává Czudek.

Na vyšší náklady kvůli povolenkám upozornila i evropská ocelářská asociace Eurofer. „Dokonce i ty nejlepší evropské ocelárny budou čelit výraznému zvýšení nákladů. Výrobci v jiných částech světa je do svých cen započítávat nemusejí,“ uvádí generální ředitel Eurofer Axel Eggert. Přitom evropská pravidla by měla ochránit desetinu oceláren s nejnižšími emisemi před dodatečnými náklady.

Čeští oceláři budou nyní žádat vládu, aby firmám vrátila část peněz za povolenky v rámci kompenzačních mechanismů. Pro své podniky je vytvořilo Německo, Nizozemsko ale také Slovensko. „Česko je jednou z mála zemí, která tento mechanismus dorovnání nákladů za povolenky nemá,“ upozorňuje Daniel Urban, ředitel Ocelářské unie.

Ministerstvo životního prostředí podobné diskuse považuje za předčasné. „Revize přinese řadu změn a možností, o jejichž využití budou muset členské státy teprve rozhodnout, ovšem až po pečlivé analýze a v rámci komplexního balíku opatření,“ uvádí mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje, že na převedení směrnice do českého právního řádu bude mít Česko rok a půl.

"Během této doby budou probíhat diskuse mezi MPO, MŽP a ministerstvem financí ohledně možností a způsobu využití výnosů z aukcí povolenek, přičemž téma kompenzace nepřímých nákladů bude patřit mezi nejdiskutovanější," říká mluvčí MPO Kryštof Čeřovský. Výnosy z aukcí povolenek by podle MPO mohly být vhodným nástrojem pro financování takových kompenzací.