Český emigrant v Británii prodal firmu za téměř miliardu

Tesco

Tesco Zdroj: profimedia

Tesco
Pomocné ruce. V období od 17. do 23. prosince 2010 se ve zhruba 120 obchodech Tesco uskutečnila po deváté akce Helping Hands. Během ní odpracovalo až dvěosmihodinové směny 720 administrativních pracovníků z pražské a brněnské kanceláře,kteří vyměnili práci u počítače za markování u pokladny, doplňování a vybalování zboží či obsluhu zákazníků u pultů. Na snímku personální ředitel společnosti Tesco Stores ČR Karel Foltýn pomáhá v hypermarketu Novodvorská s doplňováním zboží
Supermarket v Rusku (ilustrační foto)
Supermarket v japonském Tokiu
5
Fotogalerie

Podnikatel Vladimír Peksa prodal ve Velké Británii většinovou část ve společnosti Mintec. Za 60procetní podíl firmy zabývající se datovou analytikou má podle britského deníku The Times obdržet 30 milionů liber, tedy více než 860 milionů korun. 

Novým většinovým vlastníkem Mintecu se má stát londýnský fond Synova Capital, který se soustředí právě na investice do technologických firem a B2B řešení. Na žádost o poskytnutí bližších informací o transakci Peksa zatím nereagoval.

Buckinghamshirská společnost českého zakladatele dodává informace o cenách potravin a komodit více než 400 britským řetězcům, dodavatelům a výrobcům potravin. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří obchodní domy Tesco a Iceland, služby poskytuje také jednomu z největších potravinářských koncernů Unilever. V roce 2016 vyplatil Mintec svých akcionářům dividendu ve výši jednoho milionu liber (necelých 30 milionů korun).

Mintec založil nyní dvaasedmdesátiletý Peksa v roce 1982 po své emigraci z Československa. Zkušenosti v potravinářském odvětví v minulosti sbíral například ve vývoji kakaových pochutin u společnosti Mars. Ve firmě nyní pracuje přibližně padesát lidí, včetně nejbližších rodinných členů zakladatele. Sám už ale ve firmě na vedoucích pozicích nepůsobí.