Český Lanex dodal šňůry izraelské armádě, celkem dvanáct kilometrů pevných lan

NEJEN PRO ARMÁDU. Firma Lanex letos na izraelský trh nabídla také lodní lana nebo vybavení pro výškové práce u telekomunikačních firem.

NEJEN PRO ARMÁDU. Firma Lanex letos na izraelský trh nabídla také lodní lana nebo vybavení pro výškové práce u telekomunikačních firem. Zdroj: Lanex

Prestižní zakázku získala v židovském státě společnost Lanex z Bolatic na Opavsku. Díky kontaktům z veletrhu vojenského vybavení ISDEF v Tel Avivu začala dodávat vysoce pevná lana speciálním jednotkám tamní armády.

„Celkem už bylo vyrobeno a dodáno dvanáct kilometrů speciálních šňůr,“ informoval produktový manažer společnosti Jiří Gazda. „To je super reference, protože, jak známo, izraelská armáda se spokojí pouze s tím nejlepším,“ uvedl vedoucí kanceláře proexportní agentury CzechTrade v Tel Avivu Jiří Rak.

Speciálně upravená lana musela prokázat vynikající technické vlastnosti a také získat rozsáhlou certifikaci, kterou vyžadují dodávky pro armádu. „Bohužel, jednou z částečně limitujících věcí je nutnost spolupráce a nákupu některých speciálních částí výzbroje výhradně ze Spojených států,“ řekl Gazda.

Finanční objem zakázky není velký, ale firma díky první úspěšné spolupráci může počítat s dalšími dodávkami pro tamní armádu. Do Izraele letos nabídla také lodní lana, s nimiž chce uspět nejenom u vojáků, ale také v civilním sektoru. Ráda by také prorazila s dodávkami vybavení pro výškové práce v izraelské energetice a telekomunikacích.

Vývoz do Izraele vzrostl o 92 procent

Lanex je jedním z mnoha vývozců, kteří letos katapultovali český export do Izraele k bleskovému růstu. Jen za první pololetí tam české firmy vyvezly zboží za 12,8 miliardy korun, což představuje téměř 92procentní meziroční růst. Letošní pololetní vývoz byl tak vyšší než například export za celý rok 2013. Izrael se dostal na pozici třetího nejvýznamnějšího mimoevropského cíle českých exportérů hned za USA a Čínu.