Český průmysl díky zahraniční poptávce ožívá, lidi ale zatím nenabírá

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Listopadové vysoké tempo růstu průmyslové výroby nebyla náhoda. Oživení předpovídá pro nadcházející měsíce také index nákupních manažerů PMI. Ten v lednu vzrostl z prosincových 54,7 na 55,9 bodu. Optimismus firem živí především vzmáhající se poptávka v Německu a v dalších zemích eurozóny.

Jednotlivé podniky jsou však v očekáváních pro letošní rok umírněnější, než naznačuje zmíněný index. Z ankety deníku E15 mezi průmyslovými podniky vyplývá, že zakázky a tržby jim rostou, nicméně na dramatické zlepšení nesázejí. I proto nehodlají oslovené firmy nabírat nové pracovníky a růst produkce chtějí zvládnout spíše zvyšováním produktivity stávajících pracovníků.

„Nové zakázky sice budou přicházet, ale firmy zůstanou opatrné a budou se snažit zvýšit produktivitu práce, což je správný postup,“ míní generální ředitel společnosti Hamé Martin Štrupl.

Firmy tak potvrzují slova analytiků, že výrazně se začne nezaměstnanost snižovat až v okamžiku, kdy se růst celé ekonomiky vyšplhá nad dvě procenta ročně. Ministerstvo financí pro letošek počítá s růstem o 1,4 procenta, což nebude stačit ani na to, aby se výkon hospodářství vrátil na úroveň roku 2012.

Obrat k lepšímu ve vývoji průmyslu potvrzuje Aleš Willert, generální ředitel společnosti C. S. Cargo: „V druhé polovině loňského roku jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po přepravě. Podle aktuálních odhadů objemů od našich klientů na letošní rok a s avizovaným mírným růstem ekonomických ukazatelů jsme optimisté.“

Vývoj indexu PMI od roku 2012:PMIPMI | Tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

Podobným lakmusovým papírkem, který přímo odráží stav průmyslu, je vedle dopravy trh s technickými plyny používanými ve výrobě. „Letos se situace může jen zlepšovat. Nicméně neočekávám nějaké dramatické zlepšení. Svou politikou může pomoci rozhýbat hospodářství i nová vláda,“ míní Petr Choulík, generální ředitel největšího producenta technických plynů Linde Gas.

Část průmyslových firem se odrazila k růstu už loni díky zakázkám z rychle rostoucích mimoevropských trhů. „V tržbách skupiny Vítkovice Machinery Group jsme zaznamenali růst už za rok 2013, kdy se tržby vyšplhaly na zhruba 27 miliard korun. Letos očekáváme dokončování významných inženýringových kontraktů a zakázek v energetice, což jsou opět významné položky. Z našeho pohledu tedy především tyto dva segmenty nestagnují,“ tvrdí mluvčí Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková. Právě Vítkovice mají část objednávek z trhů mimo Evropskou unii.

Za loňský listopad vzrostla průmyslová výroba meziročně o 6,2 procenta, o měsíc dříve byl růst 3,5procentní. Nejvíce českým firmám pomohla poptávka ze zahraničí. Nové zahraniční zakázky v listopadu vzrostly o 14,3 procenta, od domácích odběratelů měly průmyslové firmy o 8,3 procenta více objednávek.

Část průmyslových firem se odrazila k růstu už loni díky zakázkám z rychle rostoucích mimoevropských trhů. Nové zahraniční zakázky v listopadu vzrostly o 14,3 procenta, od domácích odběratelů měly průmyslové firmy o 8,3 procenta
více objednávek.

Anketa E15Anketa E15 | E15

Miroslav Fiala: Je potřeba více chránit český průmysl