Chrysaor má být spásou pro zadlužený Premier Oil. Nově vzniklý ropný gigant předčí BP i Shell

ropa, ilustrační foto

ropa, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Soukromá společnost Chrysaor převezme zadluženou těžební firmu Premier Oil. Vznikne tak největší britský producent ropy a zemního plynu v Severním moři. Firmy o záměru informují v době, kdy odvětví prochází prudkým poklesem poptávky, připomněla agentura Reuters.

Premier Oil je jedním z nejstarších nezávislých producentů ropy a plynu. V současnosti ho však tíží obří dluhy ve výši asi 1,9 miliardy dolarů (43,7 miliardy korun). S akciemi firmy se bude i nadále obchodovat na londýnské burze. 

Nově vzniklá společnost bude v regionu významnější než těžební koncerny BP nebo Royal Dutch Shell. Bude mít nový název a povede ji Linda Cooková, která nyní řídí největšího akcionáře Chrysaoru, firmu Harbour Energy. Ředitel Chrysaoru Phil Kirk převezme evropskou divizi firmy, se současným šéfem Premier Oil Tonym Durrantem se v nové skupině nepočítá.

Historie společnosti Premier Oil sahá do 30. let minulého století. V roce 2017, po zatím posledním výrazném poklesu cen ropy, prošla rozsáhlou restrukturalizací. Chrysaor se stal i díky podpoře Harbouru velkým producentem v Severním moři prostřednictvím skupování britských těžařských polí od Royal Dutch Shell a ConocoPhillips, které jej od roku 2017 přišly asi na 5,7 miliardy dolarů.

Dohodu ještě musejí schválit regulační orgány, stejně jako akcionáři a věřitelé Premier Oil. Akcionářům schválení záměru hodlá doporučit vedení firmy, uvedl jeho předseda Roy Franklin.