ANALÝZA: Spojené státy opět staví hráz ruskému plynu

Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn

Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn Zdroj: Reuters

Loď, která pokládá potrubí při stavbě plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Loď, která pokládá potrubí při stavbě plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Nord Stream 2
7
Fotogalerie

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo minulý týden ohlásil budování mezinárodní koalice proti projektu Nord Stream 2. Chystaný podmořský plynovod z Ruska do Německa už je terčem amerických sankcí, politici ve Washingtonu hrozí ještě tvrdšími. Nabízí se historická paralela: americký prezident Ronald Reagan vedl před čtyřiceti lety podobný boj proti plynovodu z ruského Urengoje, na jehož stavbě se podílely západoevropské firmy. Spory mezi USA a Evropou se vyhrotily, plynovod se ale dostavět podařilo.

Kritici kroutí nad dosavadní politikou Berlína nechápavě hlavou. Podpora plynovodu Nord Stream 2 v jejich očích pouze zvyšuje nebezpečnou závislost na dodávkách ruské suroviny. Vzhledem k současné politice Kremlu a především otravě opozičního předáka Alexeje Navalného přibývá i v Německu odpůrců jakékoliv spolupráce s Ruskem. Komentátoři však často pomíjejí zásadní fakt – mnozí němečtí byznysmeni, politici a energetičtí experti považují dosavadní spolupráci s Rusy za úspěšnou. A Moskvu za poměrně spolehlivého partnera.

Zatímco země střední a východní Evropy si v minulosti stěžovaly na přerušené toky ruských surovin, Němci mají jinou zkušenost – Rusové se vždy maximálně snažili o to, aby jakékoliv energetické krize jejich nejvýznamnějšího evropského odběratele nepoškodily. Spor se vede spíše o to, jestli témata jako dodávky plynu a kauza Navalnyj spojovat. Kancléřka Angela Merkelová to zjevně nepovažuje za logické, i když vůči Rusku zastává tvrdý postoj a nechce předem vylučovat žádný scénář – ;ani ohledně Nord Streamu 2.

Kancléř mírotvůrce

První dohodu o dodávkách plynu z bývalého Sovětského svazu uzavřel v roce 1970 západoněmecký kancléř Willy Brandt, který prosazoval novou východní politiku. Jako bývalý starosta Západního Berlína – enklávy uprostřed Německé demokratické republiky – si realisticky uvědomoval, že studená válka přináší jeho rozdělené zemi velké komplikace.

Dodávky plynu byly projektem, který se jevil jako výhodný pro obě strany. Sověti nutně potřebovali příjmy v tvrdé měně, Němci a další Západoevropané chtěli diverzifikovat své zdroje a omezit závislost na nestabilním Blízkém východu. Československo se stalo tranzitní zemí – díky plynovodům na jeho území tekl plyn z Východu do kapitalistické ciziny. A Willy Brandt za svou východní politiku získal Nobelovu cenu míru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!