Čínská ekonomika se nadechuje, v miliardové zemi po dvou letech vzrostly prodeje aut

Dopravní zácpa v Pekingu

Dopravní zácpa v Pekingu Zdroj: profimedia

Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Dopravní zácpa v Pekingu
5
Fotogalerie

Prodej aut v Číně se v dubnu poprvé za téměř dva roky zvýšil. Ekonomika se začala znovu otevírat a úřady zmírnily cestovní omezení zavedená za účelem omezit šíření koronaviru. Do autosalonů tak zamířilo více lidí. Celkem se v dubnu prodalo 2,07 milionu aut, což je o 4,4 procenta více než ve stejném měsíci loni, oznámil čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.

V březnu naopak prodej aut kvůli pandemii o 43 procent klesl, v únoru se propadl o 79 procent. Měsíční prodej aut v Číně naposledy vzrostl v červnu 2018, uvedla agentura Reuters.

Desátý měsíc za sebou ale klesl prodej aut na alternativní pohon označovaných NEV (New Energy Vehicles). Do této skupiny spadají elektrické hybridní vozy, čistě elektrické vozy a vozy s vodíkovým pohonem. Celkem se v dubnu prodalo 72 tisíc těchto vozů.

V dubnu zvýšily prodej v Číně automobilky Volkswagen, Nissan anebo General Motors. Prodej elektrického vozu Model 3 od americké automobilky Tesla ale ve srovnání s předchozím měsícem klesl o 64 procent, upozornil server CNBC. Tesla zahájila dodávky svého vozu zákazníkům v Číně ze závodu v Šanghaji v lednu.

Svaz CAAM také varoval, že navzdory dubnovému oživení očekává za celý rok pokles prodeje v Číně o 15 procent z loňských více než 25 milionů aut.

V případě, že se nepodaří udržet pandemii nemoci covid-19 pod kontrolou, by se prodej mohl snížit až o 25 procent. Vývoz aut z Číny má letos klesnout z loňského zhruba milionu o 200 tisíc vozů.

Globální automobilový průmysl tvrdě zasáhla současná pandemie nemoci covid-19. V Číně narůstá optimismus, protože podnikatelské podmínky se tam zlepšují s tím, jak se zemi do značné míry podařilo potlačit šíření nemoci a jak země začala uvolňovat omezení.