Czechoslovak Group loni zvýšil zisk o 54 procent na tři miliardy

Michal Strnad

Michal Strnad Zdroj: Michael Tomeš

Czechoslovak Group
Michal Strnad
Czechoslovak Group
Czechoslovak Group
Czechoslovak Group
12
Fotogalerie

Provozní zisk (EBITDA) průmyslového holdingu Czechoslovak Group loni meziročně vzrostl o 53,7 procenta na 2,97 miliardy korun. Firma, kterou vlastní a řídí podnikatel Michal Strnad, zvýšila své tržby o 21,3 procenta na 28,5 miliardy korun. 

„Loňský rok byl pro nás velmi úspěšný. Díky růstu v aerospace jsme se proměnili v průmyslový a technologický holding vyrábějící finální výrobky s nejvyšší přidanou hodnotou. Až na výjimky jsme nedělali nové akvizice a spíše rozvíjeli společnosti, které už v holdingu máme,“ uvedl Strnad.

Největší společností CSG je kopřivnická Tatra Trucks, ve které drží Strnadův holding 65 procent a 35 procent má skupina Promet Group průmyslníka Reného Matery. Loňské tržby Tatry byly 5,88 miliardy korun a EBITDA 365 milionů korun. Nejstarší česká automobilka podle Strnada dosáhla nejvyšších tržeb od roku 2010.

CSG se dařilo i v železničním odvětví. Provozní zisk společnosti DAKO-CZ vzrostl meziročně o třetinu na 201 milionů korun. Tržby jí stouply o 23 procent na 1,14 miliardy korun.

V leteckém oboru společnosti CSG vyrábějí radary, vyvíjejí software pro řízení letového provozu, zajišťují opravy letadel a poskytují letecký výcvik. Skupina v tomto oboru utržila 5,34 miliardy korun.

V kladných číslech skončil také jediný český výrobce hodinek a jejich strojků Elton hodinářská, který vyrábí hodinky značky Prim. Provozní zisk dosáhl čtyř milionů korun a tržby 59 milionů korun.

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>

CSG loni neudělala žádnou větší akvizici. Skupina se rozšířila pouze o skupinu autosalónů značky Hyundai a Mazda a společnost Skyport specializovanou na logistiku v letectví.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Kromě divize Land Systems, kde se soustřeďuje obranná výroba a obchod pozemních vozidel či munice, se rychle rozvíjí divize Aerospace, kam patří výroba radarů ve společnosti ELDIS Pardubice, servis civilních letadel či letecký výcvik.