Další hráč o Net4Gas, přihlásil se belgický Fluxys

Plynovod Gazela

Plynovod Gazela Zdroj: ctk

Českým podnikatelům v zájmu o plynový byznys roste konkurence. Belgický operátor plynovodů Fluxys spolu s investiční společností Global Infrastructure Partners (GIP) podal německému energetickému koncernu RWE závaznou nabídku na provozovatele českých plynovodů Net4Gas.

O novém uchazeči bez konkrétnějšího udání zdrojů dnes informoval belgický ekonomický list De Tijd. Firmy, o nichž je řeč, to agentuře Reutes odmítly komentovat.

Dalším z možných uchazečů o Net4Gas je Energetický a průmyslový holding, který původně jednal o společné nabídce s Fluxys a GIP, pak se ale spojil s australskou finanční skupinou Macquarie. Dále je ve hře skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a německá pojišťovna Allianz.

Očekává se, že nabízená cena za Net4Gas se bude pohybovat od 1,5 miliardy do dvou miliard eur (asi 38 miliard až 51 miliard korun). „Proces už je v závěrečné fázi,“ citovala minulý týden agentura Reuters jednoho ze svých zdrojů. Lidé blízcí transakci také tvrdí, že největší šanci na úspěch má duo EPH/Macquarie.

RWE prodává asi dva a půl tisíce kilometrů plynovodů, jimiž se přes české území přepravuje plyn, v rámci svého programu prodeje majetku za celkem sedm miliard eur (179 miliard korun) kvůli snížení své zadluženosti.

Na čistém zisku RWE se Net4Gas, který v Česku zaměstnává více než 500 lidí, v roce 2011 podílel zhruba z 11 procent.