Evropská komise vytáhla novou zbraň proti čínskému dovozu

ChemChina

ChemChina Zdroj: reuters

Zeman na čínském veletrhu v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka
Developer Accolade postavil v Chebu továrnu pro čínského dodavatele automobilek BWI.
Airbus má zatím v Číně jednu montážní linku ve městě Tchien-ťin, uvažuje ale o další
Výroba Fairphonu v Číně
Výroba Fairphonu v Číně
7
Fotogalerie

Evropa by už brzy nemusela řešit dilema, jestli je Čína tržní, nebo netržní ekonomika. „Teď budeme měřit všem stejným metrem,“ ohlásila evropská komisařka Cecilia Malmströmová, když předložila návrh nových nástrojů obrany evropského trhu před dumpingem.

V prosinci vyprší část přístupové dohody Číny ke Světové obchodní organizaci (WTO), která by podle některých právních výkladů zabránila unii používat pro stanovování sankčních cel stávající přísnější metodu. „Nová metodika je plně v souladu s pravidly WTO. V pátek návrh probereme s ministry obchodu členských zemí. Zároveň ho posíláme i do Evropského parlamentu,“ uvedla Malmströmová.

Nově bude komise zkoumat, jestli tržní prostředí v exportní zemi příliš neovlivňuje stát. Například jestli na trhu dominují státem vlastněné nebo ovládané firmy, jestli stát prostřednictvím vlastnictví firem může ovlivňovat ceny, nebo jestli vládní politiky preferují domácí dodavatele nebo dávají firmám přístup k výhodnějšímu financování.

V přiložené dopadové analýze komise ukazuje, že Čína všechna tato kritéria splňuje, a proto se výše sankčních cel nemohou počítat z rozdílu mezi dovozními cenami a cenami na čínském trhu, jak je běžné u tržních ekonomik.

Jako měřítko spravedlivých dovozních cen komise v takovém případě použije mezinárodní ceny dováženého zboží či výrobní náklady v jiných zemích, které jsou na stejném stupni vývoje jako posuzovaný stát. Nově vypočítaná antidumpingová cla by v případě Číny činila v průměru 35 procent, zatímco teď je to 39 procent.

Případný vyšší dovoz z Číny by mohl ohrozit zhruba 20 tisíc pracovních míst, spočítala komise. Zástupci průmyslových odvětví ohrožených dovozy z Číny, která jsou sdružena v asociaci AEGIS, nová pravidla kritizují.

Nelíbí se jim, že komise se vzdala dosud platných pěti kritérií, podle nichž posuzovala, zda je dovozní země tržní ekonomikou. „To oslabuje základy evropské antidumpingové ochrany. Evropský průmysl bude zranitelnější,“ tvrdí Milan Nitzschke, mluvčí AEGIS.