Do třebíčské firmy MICo vyrábějící plicní ventilátor CoroVent vstoupili Korejci

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo Zdroj: ČTK

Jiří Denner, jednatel třebíčské skupiny firem MICo Group
Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo
Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo
4
Fotogalerie

Do třebíčské firmy MICo Medical, která na jaře začala vyrábět plicní ventilátory CoroVent, nyní vstoupila jihokorejská skupina Korean Heavy Industry & Development (KHIND). Stala se jejím polovičním vlastníkem. Smyslem partnerství s Korejci je dostat tento výrobek co nejrychleji do světa. 

Po získání americké certifikace jde o další rozhodnutí s cílem zajistit prodeje ventilátorů CoroVent na zahraničních trzích, uvedl Jiří Denner, jednatel MICo Medical a majitel skupiny MICo Group.

Plicní ventilátor CoroVent určený pacientům s koronavirem vznikl díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a firmy MICo, podpořila ho veřejnost.

Korejský partner se podle Dennera bude výhradně starat o distribuci a prodej ventilátorů CoroVent. Uvedl, že MICo Medical teď díky síle tohoto partnera eviduje závazné objednávky na stovky ventilátorů. V první fázi čeká prodej až 1000 kusů, první desítky bude firma podle Dennera expedovat během podzimu.

„S Korean Heavy Industry & Development jsme začali komunikovat v průběhu května a téměř okamžitě jsme podepsali distribuční smlouvu na vybraná teritoria,“ uvedl Denner. Pak se podle něj ale ukázalo, že minimálně bez americké certifikace bude export CoroVentu problematický.

„Z původních stovek až tisíců poptávek nebylo možné cokoliv dotáhnout do závazné objednávky, protože certifikace byla pro všechny potenciální klienty klíčová,“ sdělil. O získání americké certifikace FDA EUA (Emergency Use Authorization) informovala firma MICo 25. srpna.

Korejská společnost už má podle Dennera zkušenosti s distribucí ochranných pomůcek do zahraničí. Přes svou kancelář v Kalifornii dodává do USA kromě ochranných pomůcek také PCR a Rapid testy na COVID-19.

V srpnové tiskové zprávě firma MICo Medical uvedla, že zatím vyrobila necelých 400 plicních ventilátorů. Část se zavázala vyrobit v crowdfundingové kampani, další poskytla pro testování.

„Za peníze českých občanů, firem a dalších dárců, kteří vývoj CoroVentu podpořili, jsme vyrobili a naskladnili plicní ventilátory v množství, jak jsme deklarovali,“ uvedl Denner.