Máme poptávky z řady zemí, říká výrobce nového českého plicního ventilátoru

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo Zdroj: ČTK

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo
Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo
Jiří Denner, jednatel třebíčské skupiny firem MICo Group
4
Fotogalerie

Na plicní ventilátory CoroVent určené pro lidi s koronavirem má třebíčská skupina firem MICo poptávky z několika zemí. Výroba ventilátorů by podle jednatele MICo Group Jiřího Dennera mohla začít v příštím týdnu, pokud firma do té doby dostane poslední potřebné povolení od ministerstva zdravotnictví. Za prioritu označil dodávku 500 přístrojů pro Českou republiku.

Plicní ventilátory vyvinuli odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Vykrýt by měly případný nedostatek plicních ventilátorů v nemocnicích. Projekt podpořila veřejná sbírka, její iniciátoři na vývoj přístroje vybrali za jediný den přes 15 milionů korun.

Denner uvedl, že nové ventilátory už získaly certifikát Elektrotechnického zkušebního ústavu (EZÚ). Dodávka 500 ventilátorů slíbených iniciativou by podle něj po zahájení výroby měla být možná do dvou, nejvýše tří týdnů. „V současnosti máme od 12 nemocnic požadavky dohromady asi na 180 kusů,“ řekl. Podle jednatele jde o státní, krajské i městské nemocnice.

Zahraniční poptávky se podle Dennera týkají zhruba 6000 plicních ventilátorů, jsou například z Itálie, Španělska, Německa nebo Jordánska, kde se ale mohou lišit požadavky na ventilátory. „My s nimi teď komunikujeme, co to naše zařízení splňuje,“ uvedl.

Jednoduché podle Dennera není ani zajišťování desítek druhů potřebných dílů, po nichž je teď velká poptávka. „Máme už téměř všechny díly na prvních 500 kusů,“ řekl. Subdodavatele podle něj MICo hledalo hlavně v tuzemsku. Dodal, že od konce května by vzhledem ke slíbeným dodávkám skupina MICo, do níž patří i Dawell, měla být schopná dodávat až 2500 ventilátorů týdně. Jejich montáž by pak měla zaměstnávat 60 lidí.

Třebíčský podnik se zapojil do společného projektu Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze, dobrovolníků z iniciativy COVIDCZ19 a dalších technologických firem. Podle vedoucího projektu Karla Roubíka z ČVUT má přístroj kvalitou a bezpečností podobné vlastnosti jako ventilátor, který se používá na jednotkách intenzivní péče. Ale nemá funkcionality nepotřebné pro pacienty s koronavirem. Podle Dennera bude u těchto ventilátorů také podstatně nižší cena.