Ventilátory CoroVent získaly americkou certifikaci. Umožní jejich nasazení v případě urgence

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo

Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo Zdroj: ČTK

Jiří Denner, jednatel třebíčské skupiny firem MICo Group
Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo
Plicní ventilátor Corovent, který vyvinuli čeští vědci, bude vyrábět třebíčská firma MICo
4
Fotogalerie

Český plicní ventilátor CoroVent určený pacientům s koronavirem získal americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization), která by měla usnadnit prodej těchto ventilátorů v zahraničí. Na vývoji se podílel tým Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT s třebíčskou firmou MICo Medical, která následně začala s jejich výrobou. Dosud jich jsou 400. 

Společnost MICo Medical, která na pojekt CoroVent ve veřejné internetové sbírce vybrala přes 14 milionů korun, uvedla, že desítky ventilátorů vyrobila pro nezávislé testování a mezinárodní obchodní účely. Podle majitele skupiny MICo Jiřího Dennera byl ale bez platné certifikace nákup většího množství ventilátorů pro zákazníky problematický a v řadě případů nemožný.

"Absence FDA certifikace se ukázala být naprosto zásadní a několik potenciálně velmi zajímavých a lukrativních obchodů jsme kvůli tomu skutečně nerealizovali," uvedl.

V Evropě podle tiskové zprávy nevznikl v těchto měsících žádný obdobný projekt, který by se dostal do fáze výroby a certifikace, uvedl dnes web Seznam Zprávy. Ventilátory CoroVent jsou zatím certifikované jen pro použití v urgentních případech, podle Dennera už ale řada zemí certifikát považuje za dostačující záruku funkčnosti a bezpečnosti přístroje.

"První a řekl bych nejdůležitější potvrzení v podobě mezinárodně uznatelného certifikátu jsme získali. Teď před námi stojí další výzvy, jako je například certifikát CE zdravotnického zařízení," uvedl Roubík. Dodal, že na tom už jeho tým s firmou MICo pracuje.

Plicní ventilátor CoroVent vyvinuli odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Část z dosavadních skoro 400 kusů se firma zavázala vyrobit v crowdfundingové kampani. Při zahájení sériové výroby ventilátorů koncem dubna Denner v Třebíči řekl, že eviduje poptávky z mnoha zemí. Dnes firma uvedla, že zájem o ventilátory pro urgentní použití v zahraničí trvá.