E.ON Distribuce zvýšila zisk o téměř půl miliardy korun. Je to velmi pozitivní rok, řekl mluvčí společnosti

E.ON

E.ON Zdroj: profimedia.cz

E.ON
2
Fotogalerie

Společnost E.ON Distribuce z české energetické skupiny E.ON zvýšila meziročně zisk po zdanění o téměř 500 milionů na 2,63 miliardy korun. Společnosti E.ON Energie ze stejné skupiny vzrostl zisk po zdanění na 1,45 miliardy korun, o 583 milionů. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Skupina čeká letos významný růst hospodářského výsledku E.ON Distribuce.

"Rok je nutné hodnotit jako velmi pozitivní, ekonomický růst se projevuje velmi pozitivně v oblasti distribuční dodávky," řekl Vácha s tím, že plánovaný rozsah činností se povedlo naplnit.

Společnosti E.ON Distribuce klesly loni tržby o 520,9 milionu na 18,3 miliardy korun. Provozní výsledek hospodaření stoupl z 2,5 miliardy na 3,1 miliardy korun. Firma zaměstnává 70 lidí, meziročně o 22 více.

"Z pohledu provozního a ekonomického se jednalo o úspěšný rok. Společnost dosáhla dobrých hospodářských výsledků," uvedl předseda představenstva E.ON Distribuce Zdeněk Bauer. Výsledky podle něj ovlivnily úspory nákladů na nákup elektřiny a distribučních služeb, negativní dopad měly vyšší náklady na údržbu a opravy, osobní i ostatní provozní náklady.

Výnosy z distribuce elektřiny dosáhly 17,2 miliardy korun. Výnosy z distribuce plynu byly 1,1 miliardy, jejich zvýšený objem způsobilo podle výroční zprávy poměrně chladné počasí v závěru loňského roku. Mezi hlavní investice roku 2016 patří nové dispečerské pracoviště v Brně, 300 milionů.

Společnosti E.ON Energie, držitelce licence na obchod s elektřinou a plynem, výrobu elektřiny, tepla a rozvod tepla, klesly tržby z 53,3 miliardy na 46,09 miliardy korun. Zisk po zdanění zvýšila na 1,45 miliardy, meziročně o 583 milionů, provozní výsledek hospodaření stoupl o necelých 480 milionů na 1,77 miliardy. Loni firma prodala 15,79 terawatthodin (TWh) elektřiny a 10,41 TWh zemního plynu. Prodej CNG zvýšila o 53 procent. E.ON Energie měla 245 zaměstnanců, o 14 více než předloni.

E.ON Česká republika, servisní organizace zajišťující služby pro ostatní firmy ze skupiny, vykázala loni zisk po zdanění 514,9 milionu, meziročně o 37 milionů vyšší. Provozní zisk klesl o 57 milionů na 568,5 milionu, podle Váchy kvůli organizačním změnám ve skupině. Firma má 1114 zaměstnanců.

"V letošním roce pokračuje velmi pozitivní vývoj růstu distribuční dodávky. Očekáváme významný nárůst hospodářského výsledku E.ON Distribuce, u E.ON Česká republika pokles hospodářského výsledku vzhledem k organizačním změnám ve skupině E.ON v České republice," řekl Vácha. Nejpozději v roce 2019 zanikne společnost E.ON Servisní, podle Váchy vplyne do společnosti E.ON Distribuce.

Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více než 65 000 kilometrů dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,5 milionu zákazníků, především z jižních Čech a jižní Moravy. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 20 procent. V oblasti plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice dosahuje přibližně 10,5 procenta.