EP Infrastructure vydala dluhopisy za půl miliardy eur

Společnost EP Infrastructure manažersky kontroluje tranzitní plynovod na Slovensku.

Společnost EP Infrastructure manažersky kontroluje tranzitní plynovod na Slovensku. Zdroj: EPH

Významný akcionář plynovodu Eustream a zároveň vlastník zásobníků plynu ve střední Evropě a řady energetických zdrojů, společnost EP Infrastructure (EPIF), vydal na konci února emisi desetiletých dluhopisů v objemu půl miliardy eur. V korunách jde o sumu ve výši 13,2 miliardy.

Dluhopisy nesou výnos 1,816 procenta, splatnost mají v březnu 2031. O emisi bondů byl mezi investory velký zájem, poptávka několikanásobně převyšovala nabídku.

„Považujeme to za velký úspěch,“ uvádí k emisi Daniel Častvaj, mluvčí společnosti Energetický a průmyslový holding. Ta v EPIF drží podíl 69 procent. Zbylý 31procentní podíl vlastní konsorcium vedené společností Macquarie Infrastructure and Real Assets. Energetický a průmyslový holding vlastní především miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří jsou spolumajitelé vydavatele deníku E15.

Největší zájem o dluhopisy EPIF měli němečtí a rakouští investoři, kteří koupili 31 procent emise. Britští investoři získali dvanáct procent a francouzští sedm. Šlo zejména o správce majetku a banky.

Společnost dokázala při prodeji bondů ještě využít zajímavých podmínek na trhu, kdy byly výnosy nízké. „Jsme velmi potěšeni, že se nám podařilo uvést na trh desetileté dluhopisy za komerčně velmi příznivých podmínek,“ uvádí finanční ředitel EPIF Václav Paleček. Emisi dluhopisů EPIF zařizovaly banky Citigroup, HSBC, IMI – Intesa Sanpaolo, SMBC Nikko a UniCredit.

Za povedenou považují emisi rovněž experti. „Z hlediska firmy je to dobrá zpráva, sehnala levné financování,“ uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Firma upsala bondy za výhodných podmínek na poslední chvíli. „V posledních týdnech už letí výnosy u dluhopisů nahoru,“ upozorňuje Kovanda. Důvodem jsou inflační očekávání, která tlačí výnosy u desetiletých dluhopisů USA nahoru. V minulých dnech se tak dostaly na zhruba 1,6 procenta.

Hráči na trhu totiž očekávají, že koktejl obrovských státních výdajů, rozsáhlého očkování a nízkých sazeb pomůže k rychlému ekonomickému oživení a s tím spojenému růstu cen zboží a služeb.

EP Infrastructure manažersky kontroluje společnost Eustream provozující největší tranzitní plynovod v Evropě. Kromě toho působí v oblastech distribuce plynu a elektřiny, teplárenství a skladování plynu.